Στο 91% φτάνει πλέον η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική, ανεβαίνοντας μια μονάδα από χθες, με τους νοσηλευόμενους συνολικά να πλησιάζουν τους 1900.

Οι μετατροπές γενικών μονάδων εντατικής σε ΜΕΘ covid επιταχύνονται με αποτέλεσμα σήμερα να μετατραπεί ολόκληρη η γενική ΜΕΘ του Ερυθρού Σταυρού σε ΜΕΘ covid – διατηρώντας την μονάδα εμφραγμάτων δυναμικότητας 10 κλινών και για τα μη covid περιστατικά. Επιπλέον, 46 απλές κλίνες από τις 400 του νοσοκομείου χρησιμοποιούνται για νοσηλεία ασθενών με covid.

Από την επιχείρηση κάλυψης περιστατικών covid, εξαιρούνται μέχρι ώρας το Λαϊκό νοσοκομείο, το Ιπποκράτειο, τα ογκολογικά νοσοκομεία, η νευροχειρουργική ΜΕΘ του ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, ενώ στο ΚΑΤ προβλέπονται λίγες μόνο κλίνες ΜΕΘ covid για τα περιστατικά του νοσοκομείου, παρότι ενισχύθηκε πρόσφατα με 30 νέες κλίνες.

Αντίθετα έχει δοθεί έμφαση στο νοσοκομείο Αμ. Φλέμιγκ με 125 κλίνες covid, ενώ στο νοσοκομείο Σωτηρία που λειτουργεί ως νοσοκομείο covid συνολικά, λειτουργεί η ΜΕΘ εμφραγμάτων με 8 κλίνες για περιστατικά του νοσοκομείου. Οι υπόλοιπες 84 κλίνες εντατικής συμπεριλαμβανομένων  και των 50 νέων που δημιουργήθηκαν με δωρεά της Βουλής, λειτουργούν ως ΜΕΘ covid.

Οι ειδικοί της διαχείρισης της κρίσης, επισημαίνουν πως ακόμη βρισκόμαστε σε μείωση των χειρουργείων σε ποσοστό 80%, αφήνοντας να διαφανεί ότι στο χειρότερο σενάριο, τα χειρουργεία μπορούν να περιοριστούν ακόμη περισσότερο, παρότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα ήταν επιθυμητό.

Μετατροπή κλινών

Οι αποφάσεις μετατροπής των κλινών από την 1η ΥΠΕ εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης που περνά τις μέρες αυτές η Αττική και η οποία «βρίσκεται σε στάδιο 2+» σύμφωνα με τους ειδικούς της υγειονομικής περιφέρειας, λίγο πριν το στάδιο 3, που ορίζεται από την καθολική χρήση των υπηρεσιών υγείας για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης. Οτιδήποτε ξεπερνά το στάδιο 3 στη διαβάθμιση, αφορά το χειρότερο σενάριο.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή της επισήμανε ότι οι μετατροπές δεν αυξάνουν τον συνολικό αριθμό διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, ούτε λύνουν το πρόβλημα της συνολικής υπερπληρότητας για τα περιστατικά Covid, αλλά και τα υπόλοιπα γενικά περιστατικά με βαριά νοσηρότητα. Για το λόγο αυτό η ΕΙΝΑΠ ζητά την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ και την στελέχωσή τους με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό, ενώ για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών ζητά την επίταξη των 200 κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Μιλώντας στο in.gr η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, υπογράμμισε ότι σήμερα φτάσαμε τις 246 κλίνες covid ΜΕΘ, όμως χρειάζεται να ενισχυθεί το σύστημα και με τη δυναμικότητα του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μην δημιουργούνται προβληματισμοί στους θεράποντες γιατρούς πώς θα καλύψουν τα βαριά περιστατικά τους, είτε πρόκειται για κοροναϊό, είτε για άλλη πάθηση. Οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται ταχύτατα από 1700 φτάσαμε στους 1900 και σύντομα θα ξεπεράσουμε τους 2.000 με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε και στις ανάλογες πιέσεις στις ΜΕΘ.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ακόμη ότι σημαντικό είναι να τονιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης, ώστε να τηρούνται τα μέτρα για την επιβράδυνση της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να επιταχυνθούν και οι εμβολιασμοί.