Η κατάσταση στο ΕΣΥ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις για το αν το lockdown στην Αττική θα συνεχιστεί ή όχι.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, έκρινε ότι η κατάσταση είναι πιεστική αλλά ελεγχόμενη για την ώρα και αποκάλυψε ότι ήδη δεσμεύονται κρεβάτια από ιδιωτικές κλινικές.

«Η αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και όσων χρειάζονται νοσηλεία στις εντατικές μας προβληματίζουν» τόνισε ο πρόεδρος ΕΚΑΒ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πιεστική αλλά ελεγχόμενη».

Όπως τόνισε ο Νίκος Παπαευσταθίου, όλα τα νοσοκομεία έχουν επιχειρησιακά σχέδια, αλλά πρόσθεσε ότι: «αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, σε λίγο διάστημα θα βρεθούμε σε κόκκινη περιοχή, καθώς ειδικά στην Αττική, τα πράγματα ζορίζουν ολοένα και περισσότερο».

«Δεσμεύονται νέες κλίνες»

«Οι ιδιωτικές κλινικές από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουν δεσμεύσει κλίνες non-covid. Συνεχώς παίρνουμε και περισσότερες κλίνες. Έχουμε δεσμεύσει περισσότερες από 110. Αλλά τα σχέδια περιλαμβάνουν και περαιτέρω συμπτύξεις κλινικών για να απελευθερωθεί μεγαλύτερος αριθμός για ασθενείς covid-19» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, εξηγώντας ότι οι επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και οι θεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς γίνονται κανονικά, ενώ τα υπόλοιπα μη επείγοντα πάνε πίσω. «Πιστεύω ότι το σύστημα θα αντέξει» κατέληξε ο Νίκος Παπαευσταθίου.