Με τα μάτια στραμμένα στην ερχόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου βρίσκεται η αγορά  καθώς τελειώνει το lockdown, ενώ το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να ανακοινώσει το άνοιγμά της από την 1η Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για την άρση των περιορισμών και την επανεκκίνηση του εμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα. Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να μην αλλάξουν δραματικά τα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες ημέρες.

Το άνοιγμα θα αφορά τόσο το λιανεμπόριο όσο και την εκπαίδευση. Ειδικά για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση της μεθόδου του click away (δηλαδή παραγγελία και παράδοση από το κατάστημα) όσο και αυτής του click inside, δηλαδή επίσκεψη του καταναλωτή για αγορές εντός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού για όλες τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, στα σχέδια που ήδη επεξεργάζονται οι αρμόδιοι φορείς είναι και η αύξηση του χρονικού διαστήματος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές για αγορές και μετακινήσεις από δύο ώρες που ήταν μέχρι σήμερα σε τέσσερις, ώστε να έχουν τον χρόνο να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους χωρίς να συνωστίζονται σε ουρές εκτός των καταστημάτων.

Για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας κάποιων δραστηριοτήτων, εφόσον δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο, μίλησαν τις προηγούμενες ημέρες και εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες την 1η Μαρτίου.

Τα όρια αντοχής

Το πολύμηνο «λουκέτο» της αγοράς έχει φέρει στα όριά τους τις οικονομικές δυνατότητες τόσο των επιχειρήσεων όσο και της πολιτείας. Και σε δημοσιονομικό επίπεδο τα όρια αντοχής στενεύουν, αφού κάθε παράταση των περιοριστικών μέτρων ισοδυναμεί με κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προϋπολογισμό. Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε ενημέρωση που έχει ήδη κάνει προς την κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε βαρύνουσα σημασία στην κατάρτιση του σχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς. Ενδεικτικό είναι ότι ένας μήνας με κλειστές τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου κοστίζει σχεδόν 2 δισ. ευρώ για τα Ταμεία του Δημοσίου, κόστος το οποίο πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί αν παραταθεί κι άλλο το lockdown.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης την περασμένη Παρασκευή τόνισε ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, πλησιάζουμε στο να ανοίξουμε». Μάλιστα, προανήγγειλε ότι από τις αρχές Μαΐου ενδέχεται να μπορέσουν να ανοίξουν επιχειρήσεις που κάνουν δεξιώσεις, catering, γάμους. Παράλληλα ανέφερε ότι το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της εστίασης και σχεδιάζει καινούργιο ΕΣΠΑ εστιασμένο μόνο στην εστίαση.