Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού η σημερινή (21/2) και ξεναγοί από όλη τη χώρα πραγματοποιούν συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υποβάλουν τα αιτήματά τους, αφού η ανεργία λόγω της πανδημίας μαστίζει και το δικό τους κλάδο.

Όπως αναφέρουν οι ξεναγοί, για ολόκληρο το 2020, έχουν λάβει συνολικά 1.864 ευρώ! Ζητούν οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, καθώς και αποζημίωση ειδικού σκοπού αναδρομικά με ένσημα, αφού το επαγγελματικό τους μέλλον είναι αβέβαιο. Επιπλέον, ζητούν να ενταχθεί και το δικό τους το επάγγελμα στους πληττόμενους κλάδους, καθώς συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, τομέα που έχει πληγεί ιδιαίτερα, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Ειρηνική διαμαρτυρία πραγματοποιούν στον Λευκό Πύργο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος. Όπως υποστηρίζουν, βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης: «Δεν μπορούμε να ζήσουμε με 120 ευρώ».

Ζητούν να λάβουν επίδομα ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, αλλά και τα απαραίτητα ένσημα ώστε να έχουν δικαίωμα για επίδομα ανεργίας.

 «Δεν μπορούμε να ζήσουμε με 1.868 ευρώ τον χρόνο», τονίζουν απεγνωσμένα οι ξεναγοί!