Η ώρα της δικαιοσύνης, για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου, έφτασε.

Τον ασκό του Αιόλου, άνοιξε η πολύκροτη υπόθεση με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, που τελεί υπό κράτηση για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Υπόθεση που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις, που θα πάρουν κι αυτές με τη σειρά τους τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Η έρευνα για όλες τις καταγγελίες σεξουαλικής βίας στον χώρο του θεάτρου ουσιαστικά ξεκινά αύριο, Δευτέρα, με μία σημαντική κατάθεση στους Εισαγγελείς που ερευνούν συνολικά τις καταγγελίες ηθοποιών και μη, για πράξεις εξουσιαστικής σεξουαλικής βίας πίσω από τις κουίντες.

Η κατάθεση Μπιμπίλα

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας αναμένεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο αύριο το πρωί.

Ο κ. Μπιμπίλας έχει κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό όσες καταγγελίες για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται εντός του ΣΕΗ.

Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός, φαίνεται να έχει ζητήσει από τον μάρτυρα και καταγγελίες που αφορούν τον ήδη κατηγορούμενο κορυφαίο του θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και όσες άλλες διαθέτει σε βάρος άλλων ηθοποιών.

Η κατάθεση και το υλικό που θα παραδώσει στον Εισαγγελέα ο κ. Μπιμπίλας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη της έρευνας όσον αφορά το αποκαλούμενο #metoo στον θεατρικό χώρο.

Κρατείται στη ΓΑΔΑ ο Δημήτρης Λιγνάδης

Ο Δημήτρης Λιγνάδης που τελεί υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ, με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, μέσω του συνηγόρου του έχει διαμηνύσει πως αρνείται τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Θα λάβει αύριο Δευτέρα, αντίγραφο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του έτσι ώστε να οργανώσει την άμυνα του έναντι των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, που εκτιμάται πως κρίθηκε απαραίτητο από τις εισαγγελικές αρχές λόγω πιθανής συρροής περισσότερων από μία περιστάσεων που προβλέπει ο νόμος, φαίνεται πως θα έχει βαρύνουσα σημασία στην απόφαση που θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του καλλιτέχνη.

O Δημήτρης Λιγνάδης θα παραμείνει κρατούμενος στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, έως την Τετάρτη, οπότε και θα απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «κατηγορώ» των εισαγγελέων που άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος του, εστιάζεται σε δύο πράξεις βιασμού ανηλίκων που έχουν τελεστεί το 2010 και το 2015, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Ο κατηγορούμενος, ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί και έτσι,  την Τετάρτη το μεσημέρι θα αναπτύξει τις θέσεις του στην ανακρίτρια της υπόθεσης. Μετά από διαδικασία που αναμένεται πολύωρη, θα ακολουθήσει  η κρίση των δικαστικών αρχών για την ποινική μεταχείριση του κορυφαίου θεατρικού προσώπου για τις πράξεις που του καταλογίζονται σε βάρος ανηλίκων ή οριακά σεξουαλικά ενηλίκων, δηλαδή 15 ετών, παιδιών.

Το χρονικό της σύλληψης

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός συνελήφθη χθες σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές, αφού πρώτα έλαβαν καταθέσεις από σημαντικούς μάρτυρες που έδεσαν τις καταγγελίες που υπήρχαν σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Με ταχύτητα και υπό άκρα μυστικότητα, οι εισαγγελικές αρχές, εξετάζοντας τις δύο μηνύσεις που είχαν στα χέρια τους, και αξιοποιώντας τους κρίσιμους μάρτυρες που προέκυψαν από αυτές, κατάφεραν να συγκεντρώσουν επαρκείς ενδείξεις για να ασκήσουν δίωξη για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια, η οποία συμφώνησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης. Οι αστυνομικές αρχές ενημερώθηκαν και το απόγευμα του Σαββάτου ο Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη.

Καθοριστικό ρόλο, εκτός από τη μήνυση του 25χρόνου που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή και τον κατηγορούσε για τον βιασμό του το 2010 σε ηλικία 14 ετών, έπαιξε και η κατάθεση – καταγγελία μάρτυρα, ο οποίος υποστήριξε ότι έπεσε και αυτός θύμα βιασμού από τον Δημήτρη Λιγνάδη, την τελευταία εξαετία.

Στον ανακριτή

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, έφτασε στην Ευελπίδων λίγο πριν τις 10 το πρωί της Κυριακής, με όχημα της ΕΛΑΣ, φορώντας χειροπέδες, σκούφο και μάσκα για τον κοροναϊό. Τελικά αποχώρησε περίπου στις 10:35 για την ΓΑΔΑ, δίχως να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο δικηγόρος του έδωσε το πρώτο στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής χθες καθώς τόνισε ότι ο πελάτης του ότι θα αρνηθεί τις κατηγορίες, ωστόσο περιμένει να λάβει γνώση του κατηγορητηρίου.

Οι πρώτες φωτογραφίες και το βίντεο με τον Δημήτρη Λιγνάδη να φτάνει στην Ευελπίδων:

Η δικογραφία

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εξαιρετικής σημασίας κρίθηκε, εκτός από την μήνυση που κατέθεσε νεαρός και ακόμη μια μαρτυρία προσώπου που καταγγέλλει το βιασμό του από τον θεατράνθρωπο σε χρόνο που, επίσης, δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα.

Το όνομα του συγκεκριμένου μάρτυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του ηθοποιού που, αν και η πράξη είχε παραγραφεί, στάθηκε η αφορμή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της υπόθεσης.

Μέχρι στιγμής το κατηγορητήριο σε βάρος του αφορά δύο πράξεις βιασμού, μία το 2010 και μία το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, και στις δύο περιπτώσεις τα θύματα ήταν αλλοδαποί, ανήλικοι.

Αρνείται τις κατηγορίες

Μετά την αποχώρηση του κ. Λιγνάδη από την Ευελπίδων, ο συνήγορός του Νίκος Γεωργουλέας ανέφερε για άλλη μια φορά ότι ο εντολέας του αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι αύριο θα λάβει γνώση της δικογραφίας, θα τη μελετήσει μαζί με τον κ. Λιγνάδη και θα απαντήσει ενδελεχώς.

Καθώς δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα της δικογραφίας, ο κ. Γεωργουλέας απάντησε ότι ο κ. Λιγνάδης δεν γνωρίζει τα πρόσωπα που τον κατήγγειλαν.

Οι δύο μηνύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σκηνοθέτη χθες, μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Κώστα Σπυρόπουλου και Νίκου Στεφανάτου, αφορά δύο πράξεις βιασμού.

Η πρώτη έχει χρόνο τέλεσης το 2010 και καταγγέλθηκε το πρωί της Παρασκευής, με μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία. Η πράξη φέρεται να τελέστηκε σε βάρος 14χρονου –κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης– μαθητή.

Ο μηνυτής, 40 ετών, σήμερα κατήγγειλε πως από βιάστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη σε ηλικία 15 ετών το 1995. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν περάσει 26 χρόνια και για τα αδικήματα για τα οποία τον καταμήνυε έχουν παραγραφεί.

Η δεύτερη υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015 ή το 2016, και προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του καλλιτέχνη αρχές του μήνα. Σε αυτήν την περίπτωση η μήνυση αφορούσε μη ενεργή πράξη ωστόσο, όπως συνέβη και με την υπόθεση Μπεκατώρου, από αυτήν προήλθε μαρτυρική κατάθεση για ενεργή υπόθεση βιασμού.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του σκηνοθέτη-ηθοποιού δρομολογήθηκαν ουσιαστικά από την Παρασκευή που κατατέθηκε η δεύτερη μήνυση.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έλαβαν μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που φαίνεται να έδωσαν ισχυρά στοιχεία για την ποινική αποτύπωση των πράξεων που πλέον αποδίδονται στον καλλιτέχνη, με ιδιαίτερα κρίσιμη την κατάθεση γυναίκας που φέρεται να γνώριζε πολύ καλά κάποια γεγονότα.

Η μαρτυρία – «κλειδί»

Κομβικής σημασίας θεωρήθηκε, επίσης, η κατάθεση μάρτυρος – «κλειδί», το βράδυ της Παρασκευής. Ο εισαγγελικός λειτουργός έλαβε πολύωρη κατάθεση από τη γυναίκα, η μαρτυρία της οποίας επιτάχυνε τις εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς φαίνεται να πρόκειται για πρόσωπο που γνωρίζει συγκεκριμένα γεγονότα χωρίς να έχει την ιδιότητα του θύματος.

Η κατάθεση διήρκησε πολλές ώρες και με την ολοκλήρωσή της η μάρτυρας, η οποία αποκάλυψε πως ο σκηνοθέτης διατηρούσε σχέση με ανήλικους, αποχώρησε από το εισαγγελικό γραφείο με μεγάλη μυστικότητα, επιλέγοντας να εξέλθει αποφεύγοντας την κεντρική είσοδο της Εισαγγελίας.

Βέβαια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, η δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του κ. Λιγνάδη αφορά δύο περιπτώσεις βιασμού, εκ των οποίων η μία είναι εκείνη που καταγγέλθηκε με την χθεσινή μήνυση από 25χρονο αλλοδαπό. Η δεύτερη προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του καλλιτέχνη.

Ωστόσο, είναι η πράξη που καταγγέλθηκε στην Εισαγγελία μετά από εκείνη την προσφυγή. Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια, η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, ενώπιον της οποίας θα οδηγηθεί για την απολογία του.