Την ενεργοποίηση του «τεχνητού / συνθετικού DNA» για τη μείωση των εγκληματικών επιθέσεων και την προστασία πολύτιμων αντικειμένων μελετούν – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – το τελευταίο χρονικό διάστημα, κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας!

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να μαρκάρει υπόπτους ή αντικείμενα που μπορεί να γίνουν στόχος κακοποιών με ειδικό υγρό που περιέχει σε μικροφωτογραφία έναν ατομικό κωδικό, ο οποίος δύναται να οδηγήσει σε ταυτοποιήσεις προσώπων και αντικειμένων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υλικό αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ληστρικές επιθέσεις, κλοπές και διαρρήξεις, καθώς πρόκειται για μία νέα τεχνολογία (βασισμένη σε βρετανική πατέντα) που ήδη αξιοποιείται σε 37 χώρες, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 15 εκατομμύρια αντικείμενα φέρουν το «τεχνητό DNA». Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ., το ενδιαφέρον εστιάζεται στην προστασία τραπεζών (κυρίως ΑΤΜ), σιδηροδρομικού και βιομηχανικού υλικού, νοσοκομειακών συσκευών, αυτοκινήτων αλλά και στη διασφάλιση ιδιωτικών συλλογών έργων τέχνης. Μάλιστα, για την αποτελεσματικότερη χρήση της νέας τεχνολογίας, θα υπάρξει συντονισμός των  Εγκληματολογικών  Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. για τη δημιουργία βάσης δεδομένων του «συνθετικού DNA», κάτι που έχουν κάνει και οι αρχές ασφαλείας του εξωτερικού.

Πώς, όμως, λειτουργεί; Η σήμανση των δραστών ή των κλοπιμαίων επιτυγχάνεται με μικρά φιαλίδια ή σπρέι (με κόστος από 120 έως 2.500 ευρώ), το κάθε ένα από τα οποία περιέχει ένα «αόρατο» υγρό που ανιχνεύεται μόνο με ειδικό φακό. Η κάθε φιάλη περιέχει έναν μοναδικό κωδικό, από τους περίπου έξι τετράκις εκατομμύρια που έχουν δημιουργηθεί. Ουσιαστικά, πρόκειται για μικροφωτογραφίες με παράσταση πολλών ψηφίων-γραμμάτων που ανιχνεύονται μόνο με τους προαναφερόμενους φακούς (οι οποίοι ομοιάζουν με αυτούς των ωρολογοποιών). Το υγρό, ωστόσο, μεταφέρεται σε όποιον έρθει σε επαφή με το αντικείμενο, κάτι που  επιτρέπει την ταυτοποίηση ληστών, διαρρηκτών αλλά και αντικειμένων.

Ο κάτοχος του φιαλίδιου μπορεί να απλώσει το υγρό στο ΙΧ του ή σε αντικείμενα που θεωρεί πολύτιμα, ακολούθως, να καταχωρήσει τον κωδικό σε βάσεις δεδομένων που μπορεί να διατηρούν κρατικές αρχές ή ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ επιπλέον μπορεί να τοποθετήσει στα αντικείμενα αυτοκόλλητο που θα αναγράφει ότι έχει μαρκαριστεί με το υγρό, ώστε να λειτουργεί αποθαρρυντικά. Οπως σημειώνει  ο υπεύθυνος εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Νίκος Χατζής που παρακολουθεί τη χρήση του «τεχνητού DNA», «η συγκεκριμένη τεχνολογική λύση μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά και τους πολίτες αλλά και τις Αρχές στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών που στρέφονται κατά της ζωής και της περιουσίας».

Επιπλέον, το υγρό με τις μικροφωτογραφίες -που παραμένει ανεξίτηλο για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες – μπορεί να τοποθετηθεί σε ειδικά κουτιά και σε μηχανισμούς ασφαλείας σε χρηματοκιβώτια, θησαυροφυλάκια, ΑΤΜ, μουσεία, πινακοθήκες και σε περίπτωση που ανιχνευθεί απόπειρα εισβολής να το «εκτοξεύουν» είτε στα ρούχα, είτε στο σώμα του δράστη. Συνεπώς, σε ελέγχους της αστυνομίας, με τους ειδικούς φακούς, μπορεί να διαπιστωθεί αν ο ελεγχόμενος έχει προχωρήσει σε κάποιου είδους εγκληματική ενέργεια. Μάλιστα, με βάση τον κωδικό της μικροφωτογραφίας που μπορεί να εντοπισθεί πάνω του (αφού εμπεριέχεται στο διαχεόμενο υγρό), είναι δυνατόν να προσδιορισθεί με ακρίβεια τι επιχείρησε να κλέψει. Τέλος, υπάρχει, ακόμη, η δυνατότητα αυτό το υγρό «μαρκαρίσματος» να χρησιμοποιείται από ένστολους που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις για τον περιορισμό της εγκληματικότητας, μέτρο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποτροπή έκνομων ενεργειών.