Η μάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τα χαρακτηριστικά του χώρου και τη νέα του ταυτότητα δεν λογαριάζει πανδημία και κακοκαιρία. Σε τελική εξάλλου φάση είναι η εκλογή νέων συντονιστικών νομαρχιακών οργανώσεων από τις κατά τόπους συνδιασκέψεις αυτόν τον καιρό ενόψει της προγραμματικής συνδιάσκεψης του κόμματος τον Απρίλιο. Μια μάχη συσχετισμών που εκδηλώνεται παράλληλα με κλειστές τηλεσυσκέψεις διαφόρων ρευμάτων αλλά και με ανοιχτές αντιπαραθέσεις συχνά στις ίδιες τις οργανώσεις.

«Οποιος ελέγξει τις νομαρχιακές θα ελέγξει το συνέδριο», λέει παλαιός κομματικός. Εχει ενδιαφέρον πως σήμερα, παρότι έχουν σχηματοποιηθεί τρία ρεύματα – τάσεις, ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί η νέα συμμαχία. Το βέβαιο είναι πως μια μεγάλη μερίδα της Προοδευτικής Συμμαχίας και όχι μόνο θέλει μαζικό άνοιγμα του κόμματος και αντιδεξιό μέτωπο. Και οι πιο κομματικοί (με πυρήνα τους 53 και την Ομπρέλα) επιμένουν σε έναν ΣΥΡΙΖΑ με αριστερή αναφορά και κορμό της συμμαχίας. Η προεδρική Κίνηση Μελών, σύμφωνα με πληροφορίες, εργάζεται μεθοδικά για το τι κόμμα θέλει, με συνεχείς συσκέψεις και επεξεργασίες. Δεν πτοείται, λέει πηγή, παρά το γεγονός πως προσφάτως υπέστη σχίσμα και μια σειρά τέως στελεχών της διαμόρφωσαν την κίνηση ΡΕΝΕ με τρόικα τους Κοτσακά – Ρήγα – Σκορίνη. Μια σειρά μεταγραφών από την Κίνηση στη ΡΕΝΕ δεν περνά απαρατήρητη.

Ενα τέτοιο στέλεχος είναι ο Δημήτρης Σακελλάρης, για παράδειγμα, ενώ και η μετακίνηση του άλλοτε προεδρικού αλλά και παλαιού ανανεωτικού Δημήτρη Παπαδημούλη και στελεχών γύρω από αυτόν στην Ομπρέλα είναι ενδεικτική των «μεταγραφών» που σημειώνονται αυτές τις ημέρες της διαπάλης. «Εκπασοκοποιούμαστε ραγδαίως», λέει παλαιός κομματικός λόγω των φαινομένων μαζικών εγγραφών μελών – «φαντασμάτων» αυτές τις ημέρες σε οργανώσεις από τους πασοκογενείς, όπως παρατηρεί. Οι δεύτεροι αρνούνται κάτι τέτοιο. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της οργάνωσης Μελών Εξαρχείων όπου τα 150 μέλη γίνονται σε 9 μέρες 250 κι ενώ τα 18 μόνο είναι ψηφιακά εγγεγραμμένα (από τον isyriza). «Πώς έγινε να δώσουν χειρόγραφα βιογραφικά εν μέσω πανδημίας και τουλάχιστον 60 να είναι κάτω των 30 ετών;» αναρωτιούνται μια σειρά παλιών μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσελεύσεις

Οι της άποψης του ανοίγματος του κόμματος πάλι λένε πως απλώς υπάρχουν αθρόες προσελεύσεις μελών στο κόμμα κυρίως ψηφιακά, ενώ αυτό το ρεύμα δεν μπορεί να ανακοπεί από όσους θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ του 3% ή των κλειστών τειχών. «Ετσι είναι τα μεγάλα κόμματα. Εχουν μέλη και έχουν και νέα μέλη. Ο κόσμος πάντως ανταποκρίνεται στο κάλεσμα για ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εμείς απλώς υλοποιούμε την ομόφωνη απόφαση της ΚΕ και της ΚΕΑ για άνοιγμα και στρατηγική ενίσχυσης της Προοδευτικής Συμμαχίας», λέει κορυφαίο στέλεχος της Κίνησης Μελών. Ο ίδιος συμπληρώνει πως μετά την ήττα της Ομπρέλας στην Οργάνωση Βόρειας Αθήνας (εδώ εξέλεξαν 41 οι της Κίνησης και 19 οι της Ομπρέλας και στο Συντονιστικό της νομαρχιακής 7 οι της Κίνησης και 2 οι της Ομπρέλας) άρχισαν οι διαρροές για «αθρόες εγγραφές μελών».

Πάντως εδώ, στη Βόρεια Αθήνα, παρατηρήθηκε και μια υπόγεια συνομιλία της Ομπρέλας και της ΡΕΝΕ αλλά όχι με όρους κεντρικής συνεργασίας για απόκρουση των πασοκογενών. Αυτή η αντιπαράθεση αποτυπώθηκε αυτές τις ημέρες ανοιχτά και στα κοινωνικά δίκτυα. Οι γνώστες των διεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως η κόντρα πασοκογενών και μη κορυφώνεται σε όλες τις οργανώσεις, ενώ είναι πιο σφοδρή στην Ανατολική Αττική όπου και δραστηριοποιούνται οι αρχηγοί της Κίνησης Μελών ή κορυφαία στελέχη τους, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης και η Ζανέτ Τσίπρα. Οι της Ομπρέλας θεωρούν πως ο μεγάλος κίνδυνος είναι να εγγράφονται μέλη που δεν θα ενεργοποιούνται περαιτέρω. Οι της Κίνησης λένε πως θέλουν ένα νέο μαζικό κόμμα, κυβερνητικό πόλο.