Περίπου 25 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού έχουν εντοπιστεί σε μαθητές σχολείου της Θάσου, με τον δήμαρχο να ζητά να μπεί «λουκέτο» σε όλα τα σχολεία.

Τα μεταλλαγμένα αυτά κρούσματα από τη Θάσο δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στον επίσημο κατάλογο του ΕΟΔΥ, ο οποίος αριθμεί 495 θετικά στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης και 7 στελέχη της νοτιοαφρικανικής.

«Αυτή τη στιγμή το σύνολο των παιδιών που έχουν νοσήσει από ιό, φτάνει περίπου τα 25 με το τελευταίο κρούσμα να επιβεβαιώνεται σήμερα στο Γυμνάσιο του Πρίνου» ανέφερε στο GRTimes ο δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης και προσθέτει πως «μετά την εξέλιξη αυτή, στείλαμε και δεύτερο αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές ώστε να κλείσουν όλα τα σχολεία του νησιού, διότι υπάρχει πρόβλημα με τις τοποθεσίες των σχολείων».

Ο κ. Κυριακίδης σημείωσε ότι πολλά σχολεία έχουν κοινή αυλή ή βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, γεγονός που καθιστά «πιο εύκολη η μετάδοση και διασπορά του ιού, ακόμη και σε αυτά που δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα μέχρι σήμερα. Επιπλέον, υπάρχουν και καθηγητές και δάσκαλοι που διδάσκουν σε δύο διαφορετικά σχολεία του νησιού».

«Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε τα δεδομένα που έχουμε και την ανησυχία που υπάρχει στο υγειονομικό προσωπικό και στους γονείς», είπε, σχετικά με την απόρριψη του πρώτου αιτήματος.

Η ανακοίνωση

Να σημειωθεί ότι πριν αποσταλεί το δεύτερο αίτημα προς τους αρμοδίους, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συζητήθηκε η επιδημιολογική κατάσταση στη Θάσο. Αμέσως μετά ο κ. Κυριακίδης δήλωσε πως «συμφωνήσαμε σήμερα όλοι οι τοπικοί εμπλεκόμενοι φορείς, ότι η άμεση αναστολή της διά ζώσης εκπαίδευσης όλων των σχολικών μονάδων της Θάσου είναι ο μοναδικός τρόπος για την άμεση προστασία της κοινότητας Θάσου από την πανδημία της Covid-19.

Έχοντας ως δεδομένη πλέον, την ύπαρξη μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στη Θάσο, καλώ για μια ακόμη φορά τους πολίτες του νησιού, να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας που όλοι γνωρίζουμε, καθώς τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού διακρίνονται για την ιδιαίτερα αυξημένη μεταδοτικότητά τους».