Η Στεφανία Γουλιώτη, μια ηθοποιός που έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και με τον ηθοποιό Δημήτρη Μοθωναίο, ο οποίος συγκλόνισε περιγράφοντας την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από πρόσωπο του οικογενειακού του περιβάλλοντος, μίλησε για τη βία και τις κακοποιητικές συμπεριφορές στο θέατρο.

Η Στεφανία Γουλιώτη που συμμετείχε μεταξύ άλλων στην παράσταση «Βάτραχοι» το 2008 μαζί με το Δημήτρη Μοθωναίο, είπα για την εξομολόγησή του: «Μπράβο του βγάζω το καπέλο!».

Νιώθω τρομερή ανακούφιση που αποκαλύπτονται πράγματα

Και συνέχισε: «Δεν μου έχει λείψει το σανίδι γιατί είμαι ένας άνθρωπος που έχω πατήσει πάρα πολύ στο σανίδι και ίσως υπερβολικά πολύ. Σε βαθμό που δεν προχωρούσα σαν καλλιτέχνης μόνο απέδιδα τη θέληση κάποιου άλλου και δεν είχα βρει τον δικό μου χώρο.

Νιώθω τρομερή ανακούφιση που αποκαλύπτονται πράγματα. Γιατί μέχρι τώρα νομίζαμε ότι είναι δεδομένο κάτι που δεν είναι δεδομένο.

Κάνω έκκληση αυτό το κίνημα που έχει ξεκινήσει να μην είναι άλλο ένα hashtag.

Αυτά συμβαίνουν στον κλάδο μας κατά κόρον, είναι αλήθή.

Έχω υπάρξει μάρτυρας πολλών τέτοιων καταστάσεων

Έχω υπάρξει μάρτυρας πολλών τέτοιων καταστάσεων και νιώθω ευθύνη που δεν το κατήγγειλα στην ώρα μου. Προσωπικά έχω βιώσει κακοποίηση και ως πολίτης, από γιατρό που εκμεταλλεύτηκε τον τραυματισμό μου και ποιος θα με πιστέψει αν το πω. Φαντάσου πώς αισθάνονται άνθρωποι με λιγότερη αυτοπεποίθηση από μένα!».

Ήμασταν όλα τα παιδιά εγκλωβισμένα

Η ηθοποιός σχολίασε την παραίτηση Λιγνάδη λέγοντας: «Με πίκρα το άκουσα, αλλά ήταν το σωστό». Αναφορικά με την εξομολόγηση του Δημήτρη Μοθωναίου είπε: «Μου έχει εξομολογηθεί πολλά προσωπικά του θέματα και με τίμησε. Ο Δημήτρης, όπως και όλα τα παιδιά όπως και εγώ η ίδια ήμουν ένας άνθρωπος που κοίταζα από παντού πώς να προφυλαχτώ να μη δείξω αδυναμία, να μη δείξω ανασφάλεια. Ήμασταν όλα τα παιδιά εγκλωβισμένα στην εικόνα του «καλού παιδιού». Ένιωσα επιτέλους ότι βλέπω τον Δημήτρη, βλέπω τον άνθρωπο πίσω από την εικόνα. Δεν έχω την ψυχική δύναμη να κάνω αυτό που έκανε ο Δημήτρης και μπράβο του του βγάζω το καπέλο».

Έχω υποστεί τρομερή ψυχολογική βία

«Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι από τον άνθρωπο που έχω υποστεί τρομερή ψυχολογική βία έμαθα πάρα πολλά, με μετακίνησε τρομερά αυτή η εμπειρία, βασανίστηκα πραγματικά. Έκλαιγα με λυγμούς που πήγαινα στην πρόβα και γύρναγα από την πρόβα και έκλαιγα. Δεν ήταν μία σωστή εκπαιδευτική οδός, σε καμία περίπτωση, και θα ήθελα όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να πει καλλιτεχνικό, να προσπαθεί να βρει να τον παιδαγωγικό τρόπο να το μεταφέρει στους ανθρώπους» είπε η Στεφανία Γουλιώτη.

Η Στεφανία Γουλιώτη έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες, όπως τον Λευτέρη Βογιατζή, την Κατερίνα Ευαγγελάτου, τη Λυδία Κονιόρδου, το Δημήτρη Λιγνάδη, το Γιάννη Χουβαρδά, τον Ντίμιτερ Γκότσεφ. Ο ρόλος που την καθιέρωσε και της χάρισε τα βραβεία «Μελίνα Μερκούρη» και «Κάρολος Κουν» είναι αυτός της Ηλέκτρας στο ομώνυμο έργο του Σοφοκλή που ανέβηκε το 2007, σε σκηνοθεσία Peter Stein. Για την ερμηνεία της στο «J.A.C.E.» σε σκηνοθεσία Μενελαου Καταμαγγιώλη απέσπασε το «Α’ βραβείο γυναικείας ερμηνείας του Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης. Στην τηλεόραση το κοινό θυμάται τη Στεφανία Γουλιώτη στη σειρά «Χαρά Αγνοείται».