Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην κινεζική πόλη Oυχάν από όπου ξεκίνησε η πανδημία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ελέγξουν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, ενώ η Κίνα ζήτησε από την Ουάσιγκτον να προσκαλέσει τον ΠΟΥ για έρευνα και στο δικό της έδαφος.

Έπειτα από δύο εβδομάδες ερευνών, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα για την πανδημία, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο ιός να έφτασε στην Κίνα από άλλη χώρα.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο προωθεί την ιδέα ότι ο πανδημικός κοροναϊός εισήχθη στη χώρα, ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα του ΠΟΥ στις ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα ακολουθήσει, όπως και η Κίνα, μια ανοιχτή και διαφανή στάση, και θα καλέσει ειδικούς του ΠΟΥ στις ΗΠΑ για να ερευνήσουν την προέλευση του ιού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ουάνγκ Ουενμπίν.

O Πίτερ Ντάζκακ, μέλος της ομάδας του ΠΟΥ, αναχωρεί από ξενοδοχείο της Ουχάν την Τρίτη (Reuters)

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη, η οποία επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν συμμετείχε «στον σχεδιασμό και την υλοποίηση» της έρευνας στην Κίνα και σκοπεύει να διενεργήσει ανεξάρτητο έλεγχο στα ευρήματα και τα δεδομένα της αποστολής.

«Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν ανεξάρτητα τα δεδομένα του ΠΟΥ; Ο ΠΟΥ είναι που πρέπει να εξετάσει τα δεδομένα των ΗΠΑ» δήλωσε ο Χου Σινζίν, αρχισυντάκτης της σκανδαλοθηρικής κινεζικής εφημερίδας Global Times, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Ανακοινώνοντας την Τρίτη τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνας στη Γουχάν, ο Πίτερ Μπεν Έμπαρεκ, επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ, απέρριψε τη θεωρία ότι ο κοροναϊός απέδρασε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο ο SARS-CoV-2 να έφτασε στην Κίνα με μολυσμένα κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως επιμένει εδώ και καιρό το Πεκίνο.

Τα συμπεράσματα του ΠΟΥ «διαψεύδει πλήρως τη θεωρία συνωμοσίας που επικαλούνται ορισμένα ‘γεράκια’ στις ΗΠΑ όπως ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος κατηγορεί το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν ότι απελευθέρωσε τον ιό» γράφουν η Global Times, η οποία ανήκει στην Λαϊκή Ημερησία του κινεζικού καθεστώτος.

Ο Πομπέο πράγματι είχε δηλώσει ότι υπάρχουν «σημαντικές ενδείξεις» ότι ο ιός απέδρασε από εργαστήριο.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν έχει πάρει αποστάσεις από τη θεωρία.