Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων της μετάλλαξης του νοτιοαφρικανικού στελέχους του κοροναϊού στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Μετά την ανακοίνωση των τριών μεταλλαγμένων κρουσμάτων κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται από χθες στην περιοχή και διενεργεί τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Από το περασμένο Σάββατο όταν ανακοινώθηκαν τα τρία κρούσματα του νοτιοαφρικανικού στελέχους στον δήμο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον δήμαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανού.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα σε δηλώσεις του στη voria.gr ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο οποίος βρέθηκε στην πλατεία Ευόσμου όπου διενεργούνται και σήμερα rapid test. «Δεν μ΄ ανησυχεί η κατάσταση, αλλά η πρόληψη είναι η καλύτερη της θεραπείας. Μιλώντας για μια πανδημία που απασχολεί εδώ και πολύ καιρό όλη την κοινωνία, θα πρέπει να εντοπίσουμε τυχόν κρούσματα και να τα περιορίσουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να ξεφύγουμε από αυτόν τον στενό κλοιό», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τρία μεταλλαγμένα κρούσματα ήταν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου και προληπτικά γίνονται έλεγχοι κοντά σε ενορίες. «Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός στον κόσμο», σημειώνει ο δήμαρχος, σύμφωνα με τον οποίο ο δήμος πάει καλά σχετικά με τα κρούσματα. «Είχαμε μια πτώση από τις αρχές Γενάρη μέχρι τέλος του ίδιου μήνα. Από 86 έως 23. Περίπου 15 άτομα ανά εβδομάδα», τόνισε.

Αναφερόμενος στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος σημείωσε πως είναι πιο εύκολα μεταδιδόμενο, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνο. «Φαίνεται ότι η νόσηση που κάνει, είναι πιο ελαφριά», υπογράμμισε.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από χθες στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ελευθέριο Κορδελιό και συνεχίζονται σήμερα στην Πλατεία Ευόσμου. Από νωρίς το πρωί πολίτες βρέθηκαν στην πλατεία προκειμένου να υποβληθούν σε έλεγχο. Οι έλεγχοι από συνεργείο του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου από τις 10:00 μέχρι τις 15:00.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 397 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 6 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2. Τα τρία από τα κρούσματα εντοπίστηκαν στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου.