Ένας πρώην αντίπαλος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραιτήθηκε σήμερα από το κύριο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης για να ιδρύσει έναν νέο σχηματισμό, ανασυνθέτοντας έτσι το πολιτικό τοπίο δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές.

«Θα δημιουργήσουμε μια Τουρκία ελεύθερη, που να μην φοβάται να μιλά», δήλωσε ο Μουχαρέμ Ιντζέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία διατύπωσε σφοδρές επικρίσεις εναντίον του πολιτικού σχηματισμού από τον οποίο αποχώρησε, του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Θα απελευθερώσουμε τη χώρα απ’ αυτή την εξουσία και απ’ αυτή την αντιπολίτευση που δεν καταφέρνει να προσφέρει λύσεις», πρόσθεσε.

Ως υποψήφιος του CHP στις προεδρικές εκλογές του 2018, ο Ιντζέ είχε λάβει το 30,64% των ψήφων. Τις εκλογές είχε κερδίσει ο Ερντογάν με το 52,59% των ψήφων.

Βετεράνος της πολιτικής, με ρητορική δεινότητα και χάρισμα που συγκρίνονται με αυτά του τούρκου προέδρου, ο Ιντζέ είχε καταφέρει να ενώσει τα πλήθη στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του το 2018.

Όμως πολλοί ψηφοφόροι του είχαν δυσαρεστηθεί από το γεγονός ότι το βράδυ των εκλογών αναγνώρισε την ήττα του με μήνυμα που έστειλε σε έναν δημοσιογράφο, αντί να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των υποστηρικτών του.

Ο Ιντζέ, ο οποίος εκπροσωπεί την εθνικιστική πτέρυγα του CHP, έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις εναντίον του κόμματος, εκτιμώντας ότι δεν διευθύνεται με δημοκρατικό τρόπο.

Σήμερα το κατηγόρησε επίσης ότι «δεν καταλαβαίνει» την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, όπου η Τουρκία κατηγορείται από πολλές δυτικές χώρες για επιθετικούς ελιγμούς.

Ο Ιντζέ ανακοίνωσε εξάλλου πως τρεις βουλευτές που είχαν παραιτηθεί στα τέλη Ιανουαρίου από το CHP εντάχθηκαν στον νέο σχηματισμό του, η ονομασία του οποίου πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: ΑΜΠΕ