Κόκκινο συναγερμό έχουν σημάνει στο οικονομικό επιτελείο οι προειδοποιήσεις των ειδικών για μοντέλο «ακορντεόν» διαρκείας, με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να χτυπούν καμπανάκι για ένα πολύ κρίσιμο δίμηνο όταν την ίδια ώρα παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η κατάσταση πολιορκίας να ξεπεράσει το χρονικό ορόσημο της άνοιξης, τινάζοντας έτσι στον αέρα το βασικό σενάριο του κρατικού προϋπολογισμού που προβλέπει έκτακτα μέτρα στήριξης μέχρι τον Απρίλιο. Με την ανάκαμψη του 2021 να μπαίνει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, τα νούμερα προκαλούν ρίγη, με το κόστος του lockdown ανά μήνα να ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, όταν τα νέα περιοριστικά μέτρα θα στοιχίσουν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, με δεδομένη τη μεγάλη συμβολή των δραστηριοτήτων της Αττικής στο ΑΕΠ.

Υπό την απειλή ενός τρίτου κύματος, το οποίο μπορεί να χτυπήσει τη χώρα ακόμα και τον Απρίλιο, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε επιφυλακή καθότι η φετινή χρονιά ανάκαμψης έχει βασιστεί και στην παραδοχή πως η υγειονομική κρίση υποχωρεί τον Απρίλιο, ώστε η οικονομία και ο τουρισμός να μπουν σε τροχιά ανάκαμψης στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν και να αρχίσει η εφαρμογή της νέας γενιάς μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Σε αυτό το σημείο η άντληση ρευστότητας μπορεί να έχει τονώσει τα κρατικά ταμεία στα περίπου 35 δισ. ευρώ, παρέχοντας μια σχετική ευελιξία για διαχείριση της κρίσης, οι πόροι όμως δεν είναι απεριόριστοι, κάτι που τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης (Mega) δηλώνοντας πως τα δημόσια οικονομικά δεν είναι απεριόριστα και πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι.

Στελέχη της κυβέρνησης προαναγγέλλουν επεκτάσεις ή και νέα πακέτα στήριξης για τομείς που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές, όπως για παράδειγμα είναι ο κλάδος της εστίασης, αλλά και νέες διευκολύνσεις ή και αυξήσεις σε προγράμματα ρευστότητας (μη επιστρεπτέα ποσά στην Επιστρεπτέα 1, 2, 3). Απόφαση της Κομισιόν με τους νέους κανόνες κρατικών ενισχύσεων λύνει τα χέρια στο υπουργείο Οικονομικών παρατείνοντας κατά έξι μήνες την ισχύ τους, διπλασιάζοντας το χρηματικό περιθώριο για κίνητρα, αλλά και παρέχοντας το δικαίωμα λήψης απόφασης έως το τέλος του 2022, ενώ περιλαμβάνει στοχευμένη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επίσης, αυξάνει στα 10 εκατ. ευρώ (από 3 εκατ. ευρώ) το ανώτατο όριο κάλυψης πάγιων δαπανών επιχειρήσεων και διπλασιάζει τα όρια για όλα τα υπόλοιπα εργαλεία κρατικών ενισχύσεων.

Δώρο η επιστρεπτέα

Από το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης στέλνουν μήνυμα πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο χρειάζεται, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (ΑΝΤ1) να δηλώνει πως μπορεί να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι στην επιστρεπτέα προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει πολλαπλή στήριξη σε όσους δοκιμάζονται, με κάλυψη και των πάγιων δαπανών. «Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 δικαιούχοι είναι οι μισοί από όσους υπέβαλαν αίτηση, διότι οι υπόλοιποι είχαν αύξηση τζίρου τους τελευταίους μήνες του 2020 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και ανέφερε ενδεικτικά ότι από τον κλάδο της εστίασης ένας στους τρεις που υπέβαλε αίτηση, λόγω του delivery, παρουσιάζει αύξηση τζίρου, και έτσι δεν είναι δικαιούχος της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, όπως συμβαίνει και με την πλειονότητα των φαρμακοποιών που έχουν κάνει αίτηση, αλλά και για μερίδα των αυτοκινητιστών ταξί. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης (Mega) τόνισε ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μείνει η οικονομία όρθια, επισημαίνοντας ότι «οι επιχειρήσεις εστίασης, όπως και όλες οι επιχειρήσεις, έχουν δικαίως λάβει μεγάλη στήριξη από το κράτος και θα λάβουν και περαιτέρω στήριξη», και προανήγγειλε ότι «ετοιμάζουμε και πέραν του ΕΣΠΑ για τις θερμάστρες ειδικό πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης».