Μία καλή «προπόνηση», μία πρώτη γνωριμία σε πτήσεις τακτικής στον αέρα με το νέο «όπλο» της Πολεμικής Αεροπορίας τα μαχητικά Rafale θα έχουν από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη οι έλληνες πιλότοι. Xειριστές ελληνικών F-16 και Mirage θα πετούν δίπλα δίπλα με γάλλους πιλότους Rafale.

Τέσσερα γαλλικά αεροσκάφη Rafale θα προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας (114 Πτέρυγα Μάχης). Οχι δεν πρόκειται για τα αεροσκάφη που προμηθεύτηκε η Ελλάδα μετά από τη συμφωνία με τη Γαλλία. Αυτά αναμένονται το καλοκαίρι. Τα γαλλικά μαχητικά έρχονται στο πλαίσιο της άσκησης συνεκπαίδευσης  «Skyros» της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας με την ελληνική στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των ελληνογαλλικών σχέσεων και μάλιστα ειδική αναφορά σ’ αυτήν έκανε τη Δευτέρα και η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Ειδικότερα, τα τέσσερα Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας θα συνεκπαιδευτούν με ελληνικά F-16 και Mirage 2000. Mάλιστα από πλευράς Γάλλων συμμετοχή στην άσκηση θα έχει και ένα ιπτάμενο τάνκερ, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και ένα γαλλικό μεταγωγικό αεροσκάφος.

Γνωριμία με τις «ριπές»

Για τα ελληνικά «φτερά» όμως η συγκεκριμένη συνεκπαίδευση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι διεξάγεται με τη συμμετοχή γαλλικών Rafale, μόλις μερικούς μήνες πριν από την άφιξη στην Ελλάδα των πρώτων ελληνικών Rafale που απέκτησε η Πολεμική Αεροπορία. Οι έλληνες χειριστές δεν προβλέπεται να πετάξουν με Rafale στη συνεκπαίδευση. Εντούτοις οι επιτελείς της Αεροπορίας θεωρούν ότι για όσους θα συμμετάσχουν θα είναι μία καλή ευκαιρία να αρχίζουν να συνηθίζουν και να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του νέου μαχητικού, του Rafale δηλαδή.

Σημειώνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι έλληνες πιλότοι συνεκπαιδεύονται και συνεργάζονται στον αέρα με τα γαλλικά Rafale. Το περασμένο φθινόπωρο έλληνες πιλότοι όπως και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης είχαν μεταβεί στη Γαλλία, στη βάση Μοντ ντε Μαρσάν, στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης Volfa 2020 και είχαν γνωρίσει από κοντά τα γαλλικά μαχητικά. Mάλιστα, τότε, ο αρχηγός ΓΕΑ είχε πετάξει με Rafale προκειμένου να διαμορφώσει προσωπική άποψη και εμπειρία για το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας. Είχε περάσει από «ακτινογραφία» τα μαχητικά Rafale και είχε διαπιστώσει στην πράξη τις τεράστιες δυνατότητές τους. Είχε συμμετάσχει σε ολοκληρωμένο σενάριο άσκησης με ζεύγος μαχητικών Rafale που περιλάμβανε dogfight (αερομαχία) ένας εναντίον ενός αλλά και σε χαμηλή πτήση για προσβολή στόχου στο έδαφος. Ιδιαίτερη εντύπωση του είχαν κάνει δε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα οπλικά συστήματα του μαχητικού αεροσκάφους Rafale.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα Rafale – από τα συνολικά 18 γαλλικά μαχητικά που αποκτάει η Πολεμική Αεροπορία – θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ενός ανά μήνα.

Η αντίστροφη μέτρηση πάντως για την ένταξη του αεροσκάφους «gamechanger» στην Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς είναι θέμα ημερών να μεταβούν στη Γαλλία οι πρώτοι έλληνες πιλότοι και οι μηχανικοί για να εκπαιδευτούν από τους γάλλους συναδέλφους τους  τόσο σε θέματα χειρισμού αλλά και συντήρησης και επισκευής των Rafale. Oι έλληνες αεροπόροι θα ταξιδέψουν στη Γαλλία, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού πρώτα θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και μετά από την παρέλευση μερικών ημερών για να αποκτήσουν ανοσία. Επειτα θα ακολουθήσει δεύτερη «φουρνιά» πιλότων για εκπαίδευση.