Η AstraZeneca αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το απόγευμα εν μέσω κλιμακούμενης διαμάχης σχετικά με τις ελλείψεις στην παραγωγή, σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής.

Η ακύρωση σύμφωνα με το Politico ήρθε μετά από τη συνέντευξη-βόμβα του CEO της AstraZeneca, Pascal Soriot,  την Τρίτη το βράδυ στην οποία επέμεινε ότι η εταιρεία δεν ήταν υποχρεωμένη βάσει συμβολαίου να εφοδιάσει την ΕΕ με το εμβόλιό της.

CEO της AstraZeneca: Η εταιρεία δεν ήταν υποχρεωμένη βάσει συμβολαίου να εφοδιάσει την ΕΕ με το εμβόλιό της.

Αντί της συνάντησης, η εταιρεία θα απαντήσει γραπτώς στο αίτημα της Επιτρόπου Υγείας Στέλλα Κυριακίδη για περισσότερες πληροφορίες, ανέφερε ο αξιωματούχος της Κομισιόν.

Η AstraZeneca δεν επιβεβαίωσε ακόμη αυτή της τη στάση, ενώ την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη δημοσιοποίηση του συμβολαίου που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Από την πλευρά της η Κομισιόν έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά της από την AstraZeneca σχετικά με τη μικρότερη ποσότητα εμβολίων με την οποία θα προμηθεύσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ τονίζει πως όντως υπάρχει συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και της ΕΕ.

Οπως αναφέρει η Κομισιόν η εταιρεία έχει πράγματι συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» σχετικά με τις παραδόσεις, αλλά παράλληλα υπέγραψε συμφωνία προαγοράς, που περιελάμβανε την υποχρέωση ότι η εταιρεία έχει την κατασκευαστική ικανότητα να παραδίδει τις δόσεις. 

ΕΕ: Οι συμφωνίες των συμβολαίων πρέπει να τηρηθούν – Έχουμε επενδύσει σημαντικά ποσά στην εταιρεία

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ χτες τόνισε σε μήνυμά της πως «Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν. Με τα κράτη-μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη-μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ δήλωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεμήνυσε στον  διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca ότι αναμένει από την εταιρεία να μείνει πιστή στη συμφωνία της.

«Υπενθύμισε στον κ. Σοριοτ ότι η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην εταιρεία ακριβώς για να εξασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί, ακόμη και πριν από την έγκριση υπό όρους του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», είπε.

Ωστόσο οι καθυστερήσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στη διάθεση των εμβολίων έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

Άλλωστε όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ οι στόχοι της Επιτροπής θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν. 

 ΕΕ έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά – Απειλεί με μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων

Ωστόσο αυτό δεν είναι τo μόνο προβλήματα στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς πλέον η Ευρώπη απειλεί με μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κοροναϊού, όπως της Pfizer που παράγεται στο Βέλγιο, σε χώρες εκτός της Ένωσης, δηλαδή τη Βρετανία.

Η είδηση αυτή έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία, μετά τις κατηγορίες ότι η AstraZeneca απέτυχε να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για την αδυναμία της να παραδώσει 80.000.000 εμβόλια έως τα τέλη Μαρτίου σε κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την παράδοση εμβολίων της Pfizer στη Βρετανία και ήδη κάλεσε τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο επί ευρωπαϊκού εδάφους να ειδοποιούν την Κομισιόν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.