Έτοιμος για συνεννόηση και συναίνεση δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα εθνικά θέματα χαιρετίζοντας το νομοσχέδιο για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναφέρθηκε και στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, κρατώντας ωστόσο αποστάσεις και εγκαλώντας την κυβέρνηση για έλλειψη «σοβαρής εθνικής στρατηγικής» που εγκυμονεί μεγάλους εθνικύς κινδύνους όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναξιοπιστία

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ ως κυβέρνησης αλλά και ως αντιπολίτευσης μίλησε για «αναξιοπιστία» λέγοντας ότι «άλλα λέτε όταν είστε στην αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα πράττετε όταν είστε στα κυβερνητικά έδρανα» και κάνοντας αναφορά στη στάση της ΝΔ σε ότι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στην διαφωνία της στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και την Κρήτη όταν επιχείρησε να προχωρήσει στη σχετική πρωτοβουλία η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήσε από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να κάνουν αυτοκριτική προκειμένου όπως είπε να μην συνεχιστούν τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος τώρα που η ΝΔ έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης. «Πως δικαιολογούνται όλα αυτά με τους σημερινούς διθυράμβους και χειροκροτήματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και έκανε λόγο για «αλά καρτ» στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα με βάση «εσωκομματικές επιδιώξεις».

Αναφερόμενος ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ζήτημα αυτό απαιτεί από τα κόμματα, ιδίως από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, προσπάθεια για συνεννόηση και συναινέσεις.

Προϋπόθεση

«Δηλώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να στηρίξουμε την εθνική γραμμή για το καλό της πατρίδας. Με μια απλή προϋποθέση. Ότι η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι χειρίζεται τα ελληνοτουριικά με εθνική σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εθνική γραμμή και σταθερότητα. Όχι επικοινωνιακή και μικροκομματική όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ανησυχία καθώς υποστήριξε ότι υπάρχει διαφορετική γραμμή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών ενώ παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι αποτελεί πηγή ανησυχίας «το ιστορικό το δικό σας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αναφέρομαι στη στάση που κρατήσατε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στάση αντίθετη με το εθνικό συμφέρον».

Εθνική αλήθεια

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέπλευσε με ακροδεξιά και ακραία εθνικιστικά στοιχεία και κινήσεις που προκάλεσαν κίνδυνο εμφυλίου πολέμου και ανάλογων αντιπαραθέσεων. «Τα έχετε ξεχάσει; Κάνατε την κωλοτούμπα. Εν γνώσει σας στηρίξατε εκδηλώσεις ακραίου εθνικισμού και συμπλεύσατε με ακραίους και θολώσατε την εθνική αλήθεια εν ονόματι του κομματικού οφέλους που αργότερα παραδεχτήκατε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούσε στις πιέσεις Μητσοτάκη και ακροδεξιάς και δεν είχε αποφασιστικότητα και γενναιότητα να αποδεχτεί το κομματικό κόστος σήμερα στα βόρεια της χώρας θα είχαμε αντί για φίλο έναν εχθρό και ενδεχομένως σύμμαχο του Ερντογάν όπως στη Λιβύη» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία στην «έλλειψη σοβαρότητας της ΝΔ».

Ανησυχία

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ειδικότερα ο κ. Τσίπρας μίλησε για «δεύτερος λόγος ανησυχίας μας είναι ο χειρισμός σας στο Αιγαίο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αμήχανη στρατηγική, ταλαντεύσεις, σπατάλη επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση από πλευράς κυβέρνησης και ταυτόχρονα τόνισε ότι λόγος ανησυχίας είναι η «ασάφεια για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Με ποια ατζέντα πάμε στις συνομιλίες; Με ποιους στόχους πάμε; Πως θα αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν που προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος εθνικών μας συμφερόντων;»

Χαρακτηρίζοντας τη στάση της ΕΕ ως στάση πόντιου Πιλάτου ο κ. Τσίπρας είπε «όλα αυτά παραμένουνν θολά και όσο η Άγκυρα επιμένει σε ρόλο χωροφύλακα του Αιγαίου, τόσο οι κίνδυνοι για τη χώρα αυξάνουν».

«Στις συνθήκες αυτές ασκώντας κριτική και εκφράζοντας φόβους, δεν θα διστάσω να επαναλάβω ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να μετατρέψουμε ένα μείζον εθνικό θέμα σε έξαλλη στάση και πασαρέλα αντιπολιτευτικής αντίστασης. Δεν έχω δισταγμό να επαναλάβω: Παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αναγκαία συνεννόηση» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σαφής οδικός χάρτης

Κάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη να «ξεφύγετε από την ασάφεια και να γνωστοποιήσετε σαφή οδικό χάρτη αντιμετώπισης των τουρκικών προκλησεων. Με διπλωματικά μέσα διεθνείς πρωτοβουλιές και όλα τα μέτρα άμυνας και απάντησης. Αυτά να γίνουν σαφή σε κάθε κατεύθυνση ώστε όλοι να γνωρίζουν ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο αλλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα και προκλήσεις».

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε σαφή στρατηγική, ούτε για το πώς θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ούτε πως θα λύσουμε τις διαφορές μας με τη γείτονα» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, εγκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη για αντιφάσεις και παραχωρήσεις χωρίς αντίκρυσμα στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ, ενώ κριτική άσκησε και σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις ελληνογαλλικές σχέσεις και την αποδυνάμωση της γαλλικής στήριξης στις κυρώσεις.

Συγκεχυμένα μηνύματα

Στο ίδιο πλαίσιο μίλησε για τη Γερμανία ασκώντας κριτική στην αφωνία του Γερμανού ΥΠΕΞ όταν ο Τσαβούσογλου απείλησε την Ελλάδα, ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη για αντιφατική πολιτική σε ότι αφορά τις κυρώσεις, το αν το Oruc Reis παραβίαζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και έκανε λόγο «συγκεχυμένα μηνύματα».

«Μόνη σας έγνοια το εκλογικό σας κοινό και η εσωκομματική σας ισορροπία. Στο άρθρο σας στις 9/9/2020 σε τρεις αλοδαπές εφημαρίδες μιλούσατε για έρευνες σε μη οριοθετήμενες θαλάσσιες ζώνες και το ΥΠΕΞ μιλούσε για παραβίαση ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ ο κ. Δένδιας είπε ότι η υφαλοκρηπίδα καθορίζεται από το νόμο Μανιάτη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «διακρίνουμε μεγάλες αντιφάσεις».

Αρνητικές οι συνθήκες επανεκκίνησης

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις δηλώσεις Γεραπετρίτη «που έλεγε ότι μόνη κόκκινη γραμμή είναι η κυριαρχία μας στα 6 μίλια» και πρόσθεσε: «Όταν προτείναμε επέκταση χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης μιλούσε για εύκολους λεονταρισμούς και ο Χρυσοχοΐδης χαρακτήριζε την πρότασή μας εθνικισμό. Ποια είναι η θέσης σας; Η γραμμή Δένδια ή η γραμμή Γεραπετρίτη;».

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας ότι οι συνθήκες επανέκκινησης των διερευνητικών επαφών είναι αρνητικές για τη χώρα και η έλλειψη στρατητικής της κυβέρνησης είναι ο κυριότερος λόγος. Στηρίζουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών -είπε ο κ. Τσίπρας- με την προοπτική και ελπίδα για μια έντιμη συμφωνία, είτε διμερώς είτε με προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καθώς και κάθετη σε πιέσεις τρίτων που έχουν να κάνουν με υποχωρήσεις στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Αξιοποιήστε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η θέση μας είναι κρυστάλλινη. Αξιοποιήστε την» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε όμως καμία εικόνα για το ποιοι είναι οι στόχοι της διαπραγμάτευσης και ποια η τακτικη που θα ακολουθήσουμε».

Η επέκταση των χωρικών δυνάτων είναι θετικό βήμα αλλά αν δεν συνδυαστεί με μια σοβαρή εθνική στρατηγική για τον ρόλο της χώρας οι κίνδυνοι είναι εδώ και είναι μεγάλοι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να βρεθούμε σε συνθήκες κλιμάκωσης της έντασης, χειρότερης από το 2020 ανέφερε ο κ. Τσίπρας λέγοντας «οι καιροί ου μενετοί. Αναλάβετε τις ευθύνες σας και εμείς ως αντιπολίτευση είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν».