Ρολά ανέβασαν ξανά, σήμερα, από τις 7 το πρωί,  τα καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να υποδεχθούν τους καταναλωτές, με την προσδοκία ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα δώσει κάποια «ανάσα» στην αγορά, εν μέσω της πανδημίας.

Η αγορά ξαναζωντάνεψε και γέμισε κόσμο που κοιτάει βιτρίνες,  καθώς, ύστερα από διάστημα τριών μηνών, οι πολίτες έχουν σπεύσει,  για να κάνουν τις αγορές τους με φυσικό τρόπο.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρήθηκαν ουρές έξω από καταστήματα, κυρίως μετά τις 10 το πρωί.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των καταναλωτών φαίνεται να είναι τα μαγαζιά ένδυσης και υπόδησης, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί, όπως φαίνεται στις χαρακτηριστικες φωτογραφίες του GRTimes.gr, που περιμένουν στις ουρές που έχουν σχηματιστεί έξω από πολυκαταστήματα για να εξυπηρετηθούν.

Οι επιχειρήσεις από τη μεριά τους έχουν φροντίσει να τοποθετήσουν αντισηπτικά στις εισόδους των καταστημάτων αλλά και πινακίδες που αναγράφουν το όριο ατόμων που επιτρέπεται στο εσωτερικό τους. Μάλιστα, στα πολυκαταστήματα το προσωπικό φύλαξης φροντίζει να ενημερώνει τους πελάτες πότε μπορούν να περάσουν και μόλις συμπληρώνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός, δεν τους επιτρέπουν την είσοδο.

Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους έξω από καταστήματα για να διαπιστώσουν αν οι πολίτες έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Παράλληλα, προχωρά σε συστάσεις όπου διαπιστώνεται συνωστισμός.

Στους δρόμους και οι Πατρινοί για τα πρώτα ψώνια

Στους δρόμους για τα πρώτα ψώνια, έσπευσαν και οι Πατρινοί,  που από πολύ νωρίς το πρωί  έσπευσαν για να κάνουν τις αγορές τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 9 το πρωί υπήρχαν πελάτες που περίμεναν στις εισόδους των καταστημάτων για να περάσουν στο εσωτερικό με βάση τα προβλεπόμενα όρια για τις παρουσίες εντός των κλειστών χώρων, όπως αναφέρει το thebest.gr.

Τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι καταστηματάρχες, όσο και οι καταναλωτές, καλούνται να ακολουθήσουν μια σειρά από μέτρα, όπως αυτά καθορίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά το «πράσινο φως» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα της αγοράς υπό όρους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και των ειδικών καθημερινά, καθίσταται σαφές ότι  το «λουκέτο» θα μπορούσε να επανέλθει ανά πάσα στιγμή και εφ’όσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Υπάρχει χρονικό περιθώριο δύο ωρών που δίδεται στους πολίτες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Έτσι, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους δύο ώρες για να μεταβούν στο κατάστημα και να κάνουν τις αγορές τους.

Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους σχετική βεβαίωση ή με χειρόγραφη δήλωση ή να αποστείλουν τον κωδικό 2 με SMS στο 13033.

Το ωράριο λειτουργίας τους είναι 07:00-20:00, ενώ προαιρετική είναι η λειτουργία τους και την ερχόμενη Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Eκτός από τα εμπορικά καταστήματα σήμερα άνοιξαν επίσης κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, ΚΤΕΟ και πολλοί ακόμα κλάδοι.