Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου η κυβέρνηση περιμένει τα αποτελέσματα σε περίπου δέκα μέρες, ενώ την ίδια στιγμή έχει αρχίσει να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για τη σταδιακή άρση και άλλων περιορισμών, εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να σηκώσει τις μπάρες της απαγόρευσης και να επιτρέψει την μετακίνηση από νομό σε νομό. Την Παρασκευή στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα τεθεί το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων.

Για καταφέρουν οι εκδρομείς να απολαύσουν τις πίστες θα πρέπει λοιμωξιολόγοι και αρμόδια υπουργεία να επιδοθούν σε ένα… σλάλομ άρσης απαγορεύσεων.

Προϋπόθεση για να δουν άσπρη μέρα οι επιχειρήσεις στα χιονοδρομικά κέντρα και να μη χαθεί και δεύτερη σεζόν είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια, ωστόσο ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τις κόκκινες περιοχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, η πιθανότερη ημερομηνία για την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων είναι η 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί εντελώς και το ενδεχόμενο να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου.

Βέβαια, προκειμένου να μην εκμεταλλευτούν την χαλάρωση αυτή και άλλοι που θέλουν απλώς να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας, στο «τραπέζι» βρίσκεται το ενδεχόμενο η μετακίνηση των πολιτών προς τα χιονοδρομικά να γίνεται με την επίδειξη αποδεικτικού της κράτησης και να μην ανοίξουν ταυτόχρονα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Το… μέλλον της εστίασης

Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, στον αρχίζει να διαφαίνεται και το άνοιγμα της εστίασης. Σε 15 μέρες οι ειδικοί θα δώσουν μια πρώτη εισήγηση με προϋπόθεση όμως ποτό και φαγητό να σερβίρεται μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο, καθώς αν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού ο πρωθυπουργός θα πατήσει το κουμπί του lockdown.

Κι ενώ όλα φαίνεται να ανοίγουν χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, όλο και πιο μακριά μετατίθεται η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Έντονες πάντως παραμένουν οι αντιδράσεις για την απαγόρευση κυνηγιού και ψαρέματος, κάτι που η επιτροπή θα επανεξετάσει την Παρασκευή.

Στο «μικροσκόπιο» γυμνάσια και λύκεια

Τέλος, σχετικά με τα γυμνάσια και τα λύκεια, η 1η Φεβρουαρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων σε όλες τις τάξεις, καθώς απορρίφθηκε οριστικά το σενάριο να επιστρέψουν στις τάξεις μόνον οι μαθητές της Γ’ λυκείου.

Το επόμενο βήμα άρσης των περιορισμών θα αφορά την εστίαση που αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα ανοίξει ξανά περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση η εστίαση θα ανοίξει με τραπέζια σε εξωτερικούς και μόνο χώρους.