Διεθνής δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή δείχνει ότι οι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο δύσπιστοι απέναντι στα εμβόλια που παρασκευάζονται στην Κίνα ή στη Ρωσία.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά το Reuters, διαπιστώνει ότι οι Βρετανοί και οι Δανοί είναι οι πλέον πρόθυμοι να εμβολιαστούν, ενώ οι πιο διστακτικοί είναι οι Γάλλοι και οι Πολωνοί.

Η δημοσκόπηση βασίστηκε στις απαντήσεις σχεδόν 19.000 ανθρώπων.

Διαπίστωσε ακόμη ότι η προθυμία για εμβολιασμό αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές χώρες, καθώς τα εμβόλια που έχουν παρασκευάσει εταιρείες στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Κίνα, στη Γερμανία και στη Βρετανία αρχίζουν να διανέμονται και να χορηγούνται σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και της Ασία.

Στη Βρετανία, το 73% των πολιτών δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί, ενώ στη Δανία το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 70%.

Στις ΗΠΑ, όμως λιγότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι θα εμβολιαστούν, ποσοστό που παραμένει σταθερό από τον Ιούλιο.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην Πολωνία και σχεδόν οι μισοί στη Γαλλία –37% και 48% αντίστοιχα– απάντησαν ότι θα αρνούνταν να εμβολιαστούν.

Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο προειδοποιούσε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση πυροδοτούν την καχυποψία και απειλούν να μειώσουν την εμβολιαστική κάλυψη των πληθυσμών σε ανεπαρκή επίπεδα.

Με την παραγωγή και τις προμήθειες του εμβολίου να αυξάνονται, η δημοσκόπηση της YouGov διερεύνησε και τις απόψεις των ερωτηθέντων ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, ένα θέμα που εξετάζεται από ορισμένες κυβερνήσεις.

Η ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι περισσότερο δημοφιλής στην Ινδία ( 77%) , την Ινδονησία (71%) και το Μεξικό (65%).

Οι Βρετανοί εμφανίζονται διχασμένοι με το 40% να τάσσεται υπέρ και το 42% κατά, ενώ στις ΗΠΑ μόνο το 29% υποστηρίζει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.