Χοντρό παιχνίδι πόκερ με «στοίχημα» δεκάδες δισ. δολάρια παίζεται μεταξύ του Ιράν και της Νότιας Κορέας με αφορμή τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στην Τεχεράνη. Το Ιράν έχει καταλάβει πετρελαιοφόρο με σημαία Νότιας Κορέας. Η Σεούλ είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, της χώρας η οποία ηγείται των κυρώσεων και τώρα το Ιράν απαιτεί την αποδέσμευση κρατικών κεφαλαίων ύψους 7 δισ. δολαρίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο τραπεζικό σύστημα της Νότιας Κορέας. Μπορεί επίσημα το Ιράν να μη συνδέει την κατάληψη του τάνκερ με τις κυρώσεις και τα εν λόγω κεφάλαια, αλλά οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει διάλογο σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Η κατάληψη του τάνκερ αποτελεί μέρος μακρόχρονης κόντρας για τα ιρανικά κρατικά κεφάλαια που έχουν παγώσει σε τράπεζες της Νότιας Κορέας λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Επίσης η χώρα έχει δει κεφάλαιά της να είναι δεσμευμένα και σε τράπεζες της Κίνας, της Ινδίας και του Ιράκ, λόγω των ίδιων κυρώσεων. Πρόκειται για κινήσεις που έχουν κάνει οι τράπεζες των χωρών αυτών οι οποίες φοβούνται ή δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν σε διαφορετική περίπτωση οικονομικά αντίποινα από τις ΗΠΑ. Με την κατάληψη του τάνκερ μάλιστα η Τεχεράνη μπορεί να θέλει να στείλει μήνυμα και σε άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, να μη δεσμεύσουν στο μέλλον ιρανικά κεφάλαια.

Οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί σημαντικά υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Πρόσφατα μάλιστα η κυβέρνηση του Ιράν αποφάσισε να αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20% παραβιάζοντας συνθήκη που είχε υπογραφεί το 2015 από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση. Οι εξελίξεις αυτές θεωρείται επίσης ότι μπορεί να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη μια προσέγγιση των δύο πλευρών τώρα που θα αναλάβει την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν.

Η Τεχεράνη χθες κάλεσε τη Νότια Κορέα να μην πολιτικοποιεί την κατάληψη του τάνκερ της στον Περσικό Κόλπο, αλλά συνέχισε να πιέζει τη Σεούλ για τα 7 δισ. δολάρια. Οι επαφές γίνονται σε υψηλό επίπεδο καθώς στην πρωτεύουσα του Ιράν έφτασε την Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Τσόι Γιονγκ Κουμ, για να συζητήσει την απελευθέρωση του τάνκερ με την ονομασία «MT Hankuk Chemi».

Το Ιράν αρνείται ότι η κατάληψη του τάνκερ και η σύλληψη των 20 μελών του πληρώματος συνιστά ομηρεία, αναφέροντας όμως ταυτόχρονα ότι είναι η Σεούλ εκείνη που κρατά σε ομηρεία κεφάλαια της χώρας. Το Ιράν υποστηρίζει ότι η κατάληψη του τάνκερ έγινε για «περιβαλλοντική μόλυνση», όπως αναφέρει. Ομως η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου Taikun Shipping Co. Ltd. ανέφερε στο Reuters ότι δεν υπάρχει τίποτε που να δείχνει πριν καταληφθεί το πλοίο ότι οι ιρανικές Αρχές είχαν ένδειξη για παραβάσεις των περιβαλλοντικών κανόνων.

Η κυβέρνηση του Ιράν θεωρείται ότι βρίσκεται υπό πολύ μεγάλες εσωτερικές πιέσεις λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, την ώρα μάλιστα που η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας και τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της. Η κατάληψη του πλοίου έρχεται έπειτα από διαμαρτυρία που είχε κάνει τον Δεκέμβριο η Τεχεράνη προς τη Σεούλ, ότι δεν της επιτρέπει να μεταφέρει κεφάλαια 180 εκατ. δολ. για να αγοραστούν εμβόλια κατά του Covid-19.

Οπως ανέφεραν ιρανικές πηγές στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», οι Κορεάτες χρειάζονταν ένα «χαστούκι στο πρόσωπο» επειδή οι προσπάθειες για την αποδέσμευση των κεφαλαίων για ιατρικές προμήθειες δεν τελεσφόρησαν, την ώρα που η χώρα χρειάζεται επειγόντως τις ιατρικές αυτές προμήθειες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμη στη βρετανική εφημερίδα ότι τώρα που οι Κορεάτες θα διαπραγματευτούν την απελευθέρωση του τάνκερ πρέπει να απαντήσουν και ερωτήματα για τα κεφάλαια αυτά.