Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση. Ωστόσο δεν μπορεί η μία πλευρά «να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέου γύρου διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως αυτό που τον προβληματίζει είναι ότι «η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος γύρος των διερευνητικών επαφών, ούτε εκείνη των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη»

«Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς», προσθέτει ο κ. Δένδιας.

Η αναφορά αυτή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έρχεται δύο εικοσιτετράωρα μετά την αποκάλυψη του τούρκου ομόλογού του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις προκειμένου να συναντηθούν μεταξύ τους και μάλιστα εντός των επόμενων εβδομάδων.

Τσαβούσογλου: «Παράθυρο ευκαιρίας για καλύτερο διάλογο»

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Και σχεδιάζουμε να συναντηθούμε τις επόμενες εβδομάδες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι και πολύ καλός μου φίλος» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε επίσης ως «παράθυρο ευκαιρίας» την προεδρία της Πορτογαλίας στην ΕΕ, καθώς όπως είπε, η Πορτογαλία προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες και είναι αντικειμενική όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και ανέφερε ότι η Ένωση δεν θα έπρεπε να επικεντρώνεται μόνο σε προβληματικές πτυχές, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως είναι η διαχείριση του προσφυγικού.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Τούρκος ΥΠΕΞ έριξε την ευθύνη στους Ελληνοκύπριους οι οποίοι -όπως είπε- έχουν απορρίψει όλε τις πρωτοβουλίες που έχει στηρίξει η Τουρκία για να υπάρξει μια μακροχρόνια λύση στο ζήτημα, ωστόσο όλες έχουν απορριφθεί από τους Ελληνοκύπριους.

Δένδιας: Η ρητορική της Άγκυρας κα ιτων Τουρκοκυπρίων δεν με αφήνει αισιόδοξο

Απαισιόδοξος για το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος εμφανίστηκε ο Νίκος Δένδιας, στην ίδια συνέντευξή του. «Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος καθώς η ρητορική προερχόμενη από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική», ανέφερε ο έλληνας ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας πάντως ότι η Αθήνα, πάντα σε απόλυτο συντονισμό με την Λευκωσία, θα συμμετάσχει σε άτυπη πενταμερή διάσκεψη εφόσον τη συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

«Η θέση μας είναι γνωστή και σταθερή, δηλαδή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Κοινοτικού κεκτημένου», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Τι είπε για

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «αποτελεί την πρώτη επέκταση ορίων του Ελληνικού Κράτους από το 1947, πάντα με ειρηνικά μέσα και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

«Εμείς προετοιμαζόμαστε και για επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. «Κάνουμε τα απαραίτητα τεχνικά βήματα, για να είμαστε έτοιμοι όταν κριθεί σκόπιμο να προχωρήσουμε. Το πότε θα γίνει αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή».

«Η αμερικανική παρουσία ενισχύει τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας στην περιοχή»

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι δύο χώρες συζητούν για πολυετή συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας τους. «Φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», τόνισε.

«Σκοπός μας είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την προσαρμογή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ούτως ώστε αφενός να υπάρξει μια ιδιαίτερα μακροπρόθεσμη προοπτική – να μην χρειάζεται ανανέωση κάθε χρόνο – και αφετέρου να αυξηθεί το αποτύπωμα της Αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα», πρόσθεσε

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι η αμερικανική παρουσία θα ενισχύει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ χαρακτηρίζει χρήσιμη μια έντονη και διαρκή παρουσία των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μιλώντας για τις σχέσεις που αναπτύσσει η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αποσκοπούν σήμερα και στην ανάσχεση της αναθεωρητικής τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς, όχι όμως της χώρας εν γένει.

Οι σχέσεις της Ελλάδος «με τις χώρες αυτές, είτε σε διμερή είτε σε πολυμερή σχήματα, δεν στρέφεται εναντίον κανενός», σημειώνει και υπογραμμίζει πως «και η Τουρκία θα μπορούσε να συμμετάσχει στα σχήματα αυτά», με την προϋπόθεση «να αποδεχθεί ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

«Δεν θα παραμείνουμε όμηροι της συνεχούς αναβλητικότητας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής»

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα το έτος που πέρασε, κλείνοντας εκκρεμότητες ανοιχτές για δεκαετίες, δηλαδή «τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και τη συμφωνία με την Αλβανία να επιλυθεί το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε με επαρκή αυτοπεποίθηση πολύμορφες προκλήσεις και υβριδικές απειλές τη χρονιά που πέρασε. Η χώρα μας δεν παραμένει όμηρος ρητορικών επιδιώξεων μηδενικού αποτελέσματος ή συνεχούς αναβλητικότητας. Κατοχυρώνει με συμφωνίες τα δικαιώματά της και τα εθνικά της συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας προσθέτοντας ότι τo 2021 η κυβέρνηση θα συνεχίσει πάνω στις βάσεις αυτές, αναπτύσσοντας τις διμερείς σχέσεις, τα τριμερή – πολυμερή σχήματα και με μία ιδιαίτερα ενεργή παρουσία στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Πέραν της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση στοχεύει να καταλήξει σε αμυντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία. Παράλληλα, δημιουργεί νέους διαύλους με αναδυόμενες δυνάμεις και χώρες στην Ασία και την Αφρική, όπως με την Ινδία και την Κένυα, ενώ επιδιώκει ενεργή συμμετοχή και συνεισφορά σε περιφερειακές πρωτοβουλίες στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στοχεύει να ενισχύσει τις πολυμερείς πρωτοβουλίες, μαζί με την Κύπρο, και με τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται τις ίδιες αρχές, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, ενώ προσβλέπει στην ενίσχυση των σχημάτων αυτών με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Η Ελλάδα θα αναπτύξει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ερωτηθείς για την Αλβανία, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι «αναφορικά με το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη, οι αρμόδιες τεχνικές ομάδες συνεχίζουν το έργο τους. Στόχος είναι το συνυποσχετικό να υπογραφεί και να υποβληθεί το συντομότερο εφικτό, εικάζω μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία τον Απρίλιο».

Υπενθυμίζει ότι το σύνολο των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων υποστηρίζει ότι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Αυτό ακριβώς λέμε και στους Τούρκους συνομιλητές μας», σημειώνει.

Προσθέτει δε ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. «Η Αλβανία είχε κάνει το ίδιο πριν 30 χρόνια. Και άρα καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να αντιταχθεί στο δικαίωμα αυτό ή – προσθέτω – ακόμα περισσότερο να απειλεί με πόλεμο», τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από