Λίγο μετά τις 13:00, όταν ο Τραμπ έληγε το μήνυμά του προς τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, καλώντας τους να διαμαρτυρηθούν στο Καπιτώλιο, τα αυτιά των τυφλωμένων οπαδών του εξέλαβαν αυτό το κάλεσμα ως προτροπή εισβολής στο δημοκρατικό φορέα των ΗΠΑ.

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και σε ακροδεξιές ιστοσελίδες όπως το Gab και το Parler, οδηγίες για το ποιοι δρόμοι πρέπει να αποφευχθούν (στην πορεία προς το Καπιτώλιο) είχαν αναρτηθεί από νωρίς αλλά ακόμη και εγχειρίδια για ανοίγματα κλειδαριών έκαναν την εμφάνιση τους σε διάφορα σημεία του Διαδικτύου και σε σχόλια μεταξύ χρηστών.

Την ίδια στιγμή, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανέφεραν ότι θα παρευρεθούν στο Καπιτώλιο, ακόμη και οπλισμένοι. Οι φήμες για τη σημερινή ημέρα, είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες σύμφωνα με ερευνητές με ομάδες όπως η QAnon και τους Proud Boys να αναλαμβάνουν ατύπως ρόλο υπερασπιστή για τον ηττημένο Τραμπ.

Η ιστοσελίδα GAB: https://gab.com/

Η θεωρία πέρασε σήμερα στην πράξη με τα δραματικά γεγονότα στο Καπιτώλιο, με μια γυναίκα να χάνει τη ζωή της από τα επεισόδια την ώρα που ο Τραμπ, παρόλο που καλεί σε ειρηνική συνέχεια των διαμαρτυριών, επιμένει να φορτίζει το κλίμα αναφερόμενος συνεχώς σε εκλογική κλοπή και νοθεία.

Σύμφωνα με πηγές των New York Times, στο Gab είχε προαναγγελθεί και η επίθεση στο γραφείο της Νάνσι Πελόζι ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έθεσαν ως υποψήφιο στόχο τον Μαίκ Πένς. Ο ίδιος, είχε μπεί στις 14:24 τοπική ώρα στο στόχαστρο και του Ντόναλντ Τραμπ μετά από ανάρτησή του στο Twitter.

Η αντίδραση των τεχνολογικών κολοσσών του Facebook και του Τwitter ήταν μεν άμεση αλλά όχι αρκετή αφού κατέβασαν αρκετές δημοσιεύσεις από τις παραπάνω ιστοσελίδες ενώ όπως τονίζει η Renne DiRest, ερευνήτρια του Στάνφορντ «οι διαδηλωτές που σχημάτισαν τον όχλο στο Καπιτώλιο, οργανώθηκαν για καιρό σε ψηφιακές κοινότητες πιστεύοντας στην εκλογική νοθεία και στην κλοπή των εκλογών. Είναι πεπεισμένοι πως έχουν δίκιο και αυτή ήταν η απόδειξη»