Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για το γιατί δεν επιβλήθηκε καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από την γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Ποια απόφαση δεν ακολούθησε η κυβέρνηση;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αγνόησε τις συστάσεις των ειδικών και έχει ευθύνες για τους νεκρούς από τον κοροναϊό, κάνοντας λόγο για «ομολογία Γεωργιάδη», ενώ το Μαξίμου και ο υπουργός Ανάπτυξης αντεπιτίθενται και δηλώνουν ότι ουδέποτε υπήρξε εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν τη γιορτή του πολιούχου της πόλης.

Σε απάντησή του στην ανάρτηση Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να μας πει ποια είναι η απόφαση που επικαλείται για την λήψη πιο αυστηρών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν ακολούθησε η Κυβέρνηση. Πότε ελήφθη κι από ποιους;»

Στα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής:

«Λυπάμαι που η πρώτη μου ανακοίνωση ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αφορά την απάντηση σε ανάρτηση του κ. Τσίπρα, το ύφος της οποίας κινείται στα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Θα τον καλέσω, λοιπόν, να μας πει ποια είναι η απόφαση που επικαλείται για την λήψη πιο αυστηρών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν ακολούθησε η Κυβέρνηση. Πότε ελήφθη κι από ποιους;

Επίσης θα του ζητήσω, αφού εκφράζει τη διαφωνία του για τον αριθμό των 9 ατόμων σε κάθε σπίτι, να μας αποκαλύψει, έστω εκ των υστέρων, ποια ήταν η δική του πρόταση. Θα τον ρωτήσω επίσης να μας ανακοινώσει την θέση του για το άνοιγμα των σχολείων. Συμφωνεί ότι πρέπει να ανοίξουν ή όχι;

Όσο για το ενδεχόμενο «τρίτου κύματος» της πανδημίας, θα καλέσω τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δει τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και θα του υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση έλαβε κάθε μέτρο που ήταν δυνατόν για την αποτροπή του, παρότι δεν τον είδαμε να συναινεί σε κανένα από αυτά.

Η πολιτική αντιπαράθεση είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Προτείνω να μην εξαντλείται σε αφορισμούς και ακραίους χαρακτηρισμούς που προκαλούν την αποστροφή των πολιτών, αλλά να διεξάγεται με δεδομένα κι επιχειρήματα».

Ουδέποτε αναφέρθηκα σε εισήγηση της επιτροπής

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης με νεότερη δήλωσή του αντεπιτίθεται και εγκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα για διαστρέβλωση των λεγομένων του, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε αναφέρθηκε σε εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου αλλά αναφέρθηκε σε δηλώσεις κάποιων λοιμωξιολόγων στην τηλεόραση εκείνη την περίοδο.

«Ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μία φορά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Την τόσο κρίσιμη ώρα για τον έλεγχο της πανδημίας και την κοινωνική ειρήνη και την προσπάθεια να αποφύγουμε το τρίτο κύμα, αντί να προσπαθούν να βοηθήσουν για να ελέγξουμε αυτή την συμφορά, επιχειρούν διαστρεβλώνοντας τα δικά μου λόγια να πλήξουν την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης και συνεχίζει:

«Ουδέποτε αναφέρθηκα, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, σε εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Αναφέρθηκα σε κάποιους λοιμωξιολόγους, αυτούς που έβγαιναν στα τηλεοπτικά δίκτυα και εισηγούντο αυστηρότερα μέτρα. Είναι αυτονόητο ότι εισήγηση της Επιτροπής για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από την γιορτή του Αγίου Δημητρίου ουδέποτε έχει υπάρξει και αυτονοήτως εάν είχε υπάρξει, θα είχε γίνει αποδεκτή από την Κυβέρνηση».

«Κατά συνέπεια, το μόνο που έχω να πω στον κύριο Τσίπρα είναι εάν μπορεί ας γίνει για μία φορά χρήσιμος στην πατρίδα του βάζοντας πλάτες στην Κυβέρνηση σε μία δύσκολη απόφαση για να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ανατριχιαστική ομολογία

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει λόγο για «ανατριχιαστική ομολογία» του υπουργού Ανάπτυξης και είχε κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι αγνοεί τους ειδικούς λαμβάνοντας αποφάσεις που θέτουν το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Πολιτικά και όχι επιστημονικά τα κριτήρια των κυβερνητικών αποφάσεων

Πάντως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «ομολογία Γεωργιάδη» σχετικά με το τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Το ΚΚΕ μάλιστα τονίζει ότι αποδεικνύονται οι «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης», αλλά και το γεγονός ότι «τα κριτήρια των κυβερνητικών αποφάσεων δεν είναι επιστημονικά αλλά πολιτικά».

«Η ομολογία Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση αγνόησε εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για επιβολή καραντίνας πριν τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει τόσο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, όσο και το γεγονός ότι τα κριτήρια των κυβερνητικών αποφάσεων και παλινωδιών δεν είναι επιστημονικά, αλλά πολιτικά.

Γι’ αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση, λίγες μέρες μετά, φρόντισε να δείξει όλη της την πυγμή, απαγορεύοντας τις συμβολικές κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο, που τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα και παρά το γεγονός ότι ως προς αυτό δεν υπήρξε καμία σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών.

Τέτοιες παραδοχές και πρακτικές αποτελούν τον καλύτερο χορηγό των ανορθολογικών απόψεων και συμπεριφορών» αναφέρει το ΚΚΕ.

Πότε θα παραδεχτεί τα λάθη του το Μαξίμου;

Με αφορμή δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης σε σημερινή τηλεοπτική εκπομπή ότι «η κυβέρνηση από σεβασμό στην παράδοση, την πίστη και την Ορθοδοξία, δεν έβαλε καραντίνα πριν του Αγίου Δημητρίου και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα», ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος, σχολίασε:

«Σε σημερινή του τηλεοπτική εμφάνιση, ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχεται κυνικά ότι χάσαμε χιλιάδες συνανθρώπους μας, επειδή η ΝΔ ταύτισε τον «σεβασμό στην Ορθοδοξία» με την απουσία μέτρων προστασίας στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου.

Ας το πει στις οικογένειες που θρηνούν. Πότε επιτέλους το Μέγαρο Μαξίμου θα παραδεχτεί τα λάθη του;».