Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται το σύστημα υγείας στο Λονδίνο, με τον Observer να αποκαλύπτει ότι ακόμη και οι σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις αναμένεται να αναβληθούν εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Με τη χώρα να καταγράφει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα περισσότερα από 50.000 νέα κρούσματα, οι επικεφαλής του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) αναμένεται να εισηγηθούν αυτό το εξαιρετικά σκληρό μέτρο, κάτι που θα σημάνει πως ακόμη και καρκινοπαθείς που περιμένουν μήνες για επεμβάσεις που ίσως τους σώσουν τη ζωή θα βρεθούν αβοήθητοι.

Οι εγχειρήσεις που αναμένεται να ακυρωθούν σχετίζονται με εκείνες καρκινοπαθών που έχει χαρακτηριστεί αναγκαίο να χειρουργηθούν μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση ενδέχεται να συμβάλει σε μια πιθανή επιδείνωση της υγείας τους και συνεπώς σε μια μείωση των πιθανοτήτων επιβίωσης.

«Αυτές οι επεμβάσεις, εάν δεν γίνουν μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, μπορεί να μην έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα» αναφέρει στον Observer υψηλόβαθμος αξιωματούχος του NHS προσθέτοντας ότι «οι επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών εξαρτώνται από το πότε θα προγραμματιστούν οι εγχειρήσεις».

Η δραματική αυτή κατάσταση δημιουργήθηκε, επειδή τα νοσοκομεία του Λονδίνου ξεμένουν από κρεβάτια ΜΕΘ και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Με λίγα λόγια, μόνο επείγουσες επεμβάσεις – οι οποίες πρέπει να γίνουν σε διάστημα 24 με 72 ωρών – θα γίνονται πλέον στη βρετανική πρωτεύουσα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Σάββατο πέντε νοσοκομεία του NHS αναγκάστηκαν να στείλουν περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία, καθώς ξέμειναν από κρεβάτια σε εντατικές.

Στο χείλος του γκρεμού το βρετανικό ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή, ανώτεροι γιατροί και διοικητές νοσοκομείων προειδοποιούν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να φτάσει στα όριά του ακόμη και στις μονάδες απλής νοσηλείας. Υπάρχουν, άλλωστε, νοσοκομεία που αυτή τη στιγμή λειτουργούν με την πληρότητά τους στο 200% σε σχέση με την περίοδο προ κοροναϊού.

Μάλιστα, η κρίση και η ακύρωση της φροντίδας των ασθενών χωρίς Covid-19 μπορεί να κρατήσει μέχρι και το Πάσχα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι γιατροί φοβούνται ότι η κινητικότητα των Χριστουγέννων θα αυξήσει τον ήδη δραματικό αριθμό ασθενών με κοροναϊό. «Είναι φανερό ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερες τις επόμενες 10 – 21 μέρες όταν θα φανούν και οι επιπτώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», δήλωσε ο δρ. Νικ Σκρίβεν της Κοινότητας Εντατικολογίας.

Το NHS έχει να αντιμετωπίσει και ελλείψεις προσωπικού, καθώς πολλοί υγειονομικοί έχουν αρρωστήσει με κοροναϊό.