Αύριο, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του κοροναϊού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρα αποκατάστασης, οι οποίοι θα διενεργηθούν από κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των εργαζόμενων στο ΕΣΥ

Σταδιακή επέκταση του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αρχής γενομένης την προσεχή Δευτέρα, προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας. Ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί έως τις 20 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι σε υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ και ιδιωτικών κλινικών.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα επεκταθεί σε επιπλέον 40 νοσοκομεία του ΕΣΥ (υπενθυμίζεται ότι τώρα γίνεται σε εννέα νοσοκομεία). Στις 7 Ιανουαρίου θα προστεθούν στα νοσοκομεία που γίνονται εμβολιασμοί επιπλέον 40 και στις 11 Ιανουαρίου, 36.

Ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας θα γίνει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Προγραμματισμός

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 85.000 ηλικιωμένοι πολίτες, με την αρχή της δεύτερης φάσης να γίνεται με όσους είναι άνω των 85 ετών.

Κατά τη δεύτερη φάση, αυτή των μαζικών εμβολιασμών, προτεραιότητα έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 70 ετών, καθώς και όσοι ασθενείς πάσχουν από νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Πρόκειται για καρκινοπαθείς, άτομα που χρειάζονται μεταμόσχευση και αιμοκαθαιρόμενους.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μαζικών εμβολιασμών δεν μπορεί να υπολογιστεί από τώρα, καθώς είναι εξαρτώμενο από τις παραδόσεις των εμβολίων από τις παραγωγούς εταιρίες.

Ο στόχος, βέβαια, της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.