Χάρη σε μια μάλλον άγνωστη εταιρεία που αναπτύσσει εμβόλιο κατά του κοροναϊού, αλλά και μια δεύτερη εταιρεία που παράγει εμφιαλωμένο νερό, ο πολυπράγμων Κινέζος επιχειρηματίας Ζονγκ Σανσάν αναδεικνύεται πλέον πλουσιότερος ιδιώτης στην Ασία.

Η περιουσία του Ζονγκ αυξήθηκε φέτος κατά 7 δισεκατομμύρια δολάρια και ανέρχεται σήμερα στα 77,8 δισ., νούμερο που τον καθιστά 11ο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Ο Ζονγκ έχει ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία, την καλλιέργεια μανιταριών και τις υπηρεσίες υγείας, όμως αυτό που του εξασφάλισε τα ασιατικά πρωτεία είναι δύο εταιρείες που εισήχθησαν φέτος στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και παρουσιάζουν εκρηκτικές επιδόσεις.

Ο Τζακ Μα της αυτοκρατορίας Alibaba κατρακύλησε στην τρίτη θέση (Reuters)

Η αρχή έγινε τον Απρίλιο με την  Beijing Wantai Biological, η οποία αναπτύσσει εμβόλια για τον κοροναϊό και άλλες παθήσεις. Από την ένταξη της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μέχρι σήμερα, η αξία της μετοχής της έχει αυξηθεί κατά 2.000, αναφέρει το BBC.

Τρεις μήνες αργότερα ο Ζονγκ εισήγαγε στο ίδιο χρηματιστήριο την Nongfu Spring, εταιρεία εμφιαλωμένου νερού, η οποία είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει κατά 155% μετά το ντεμπούτο της.

Στη δεύτερη θέση ο μεγιστάνας Μακές Αμπάνι του ομίλου Reliance Industries (Reuters)

Ο Ζονγκ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας νέας γενιάς Ασιατών δισεκατομμυριούχων που βγαίνουν κερδισμένοι από την πανδημία, όπως συνέβη εξάλλου με επιχειρηματίες της τεχνολογίας στη Δύση σαν τον Τζεφ Μπέζος.

Η ονομαστική αξία του Ζονγκ ξεπέρασε τον Τζακ Μα της ψηφιακής αυτοκρατορίας Alibaba, του οποίου η προσωπική περιουσία συρρικνώθηκε από τα 61,7 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο στα 51,2 δισ. τον Δεκέμβριο, μετά την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να ξεκινήσει αντιμονοπωλιακή έρευνα.

Ο Μα έχει πλέον κατρακυλήσει στην τρίτη θέση της κατάταξης στην Ασία, πίσω από τον Ινδό Μακές Αμπάνι, ο οποίος είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 18,3 δισ. δολάρια στα 76,9 δις., έπειτα από τη σύναψη συμφωνών για τη μετατροπή του ομίλου Reliance Industries σε μεγάλο παίκτη του ηλεκτρονικού εμπορίου και της τεχνολογίας.