Μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να πληρωθούν οι φόροι από νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, το χρονοδιάγραμμα άλλαξε για πολλές πληρωμές, όπως για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας της νέας χρονιάς που πήρε παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Οι φόροι του… Δεκεμβρίου

Χωρίς να υπολογίζονται και τυχόν άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις προς Ταμεία ή δήμους κ.λπ., φορολογούμενοι από όλους τους κλάδους της αγοράς καλούνται να πληρώσουν άμεσα έως την Πέμπτη:

  • τη δόση του φόρου εισοδήματος,
  • την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ,
  • τον ΦΠΑ του Νοεμβρίου από όλες τις επιχειρήσεις όπως και
  • τη δόση ή τις δόσεις ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους που δεν ανήκουν στη λίστα που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

Επιπλέον καλούνται έως 31 Δεκεμβρίου, το αργότερο:

  • Να υποβάλουν αίτηση επανένταξης και να πληρώσουν τη δόση Δεκεμβρίου όσοι είχαν τις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων αλλά τις έχασαν από Μάρτιο έως Νοέμβριο, εφόσον πλήττονται από την πανδημία.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στις δηλώσεις COVID για τα οποία έλαβαν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ, αλλιώς χάνουν την αποζημίωση 60% για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια που έχουν εισπράξει στο διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου
  • Να συμπληρωθούν και οι δηλώσεις COVID από τους ιδιοκτήτες για τα «κουρεμένα» ενοίκια Νοεμβρίου
  • Οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα φορολογικές δηλώσεις για όσους απεβίωσαν το 2019

    μισθωτοί και συνταξιούχοι να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων ή και ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που αφορούν το 2017

  • Να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις όσοι έλαβαν ειδοποίηση και πράξη επιβολής εκτιμώμενου φόρου ότι εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα από το 2014.

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε πληρώνονται

Η πανδημία του κοροναϊού είχε ως αποτέλεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2021 να πάρουν παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου του νέου έτους.

Συγκεκριμένα η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 26 Φεβρουαρίου, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Την ίδια ημέρα λήγει και η προθεσμία για να θέσουν οι φορολογούμενοι τα οχήματα τους σε ακινησία και να καταθέσουν τις πινακίδες τους.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας, το φετινό ειδοποιητήριο, για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, περιλαμβάνει και έναν QR Code.

Σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.

Η ΑΑΔΕ συνιστά στους ιδιοκτήτες οχημάτων να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών.