Με κομμένη την ανάσα αναμένουν οι χώρες της Ευρώπης την έλευση του εμβολίου, με σκοπό την έναρξη των εμβολιασμών, που αναμένεται να σώσει τον πλανήτη από τον φονικό ιό.

Από την Τρίτη το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναχώρησαν τα φορτηγά από το εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο μεταφέροντας μαζί με χιλιάδες δόσεις εμβολίων, την ελπίδα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως αποκαλύπτει το MEGA, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, αναμένεται να φτάσουν στη χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου, στον Προμαχώνα.

Εκεί αναμένεται να βρεθούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προκειμένου να υποδεχτούν τα φορτηγά. Με το περάσουν τα σύνορα της χώρας μας τα φορτηγά που μεταφέρουν το εμβόλιο, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Ιπποκράτης».

Από τον Προμαχώνα, όπου αρχικά θα φτάσουν τα εμβόλια, με μυστικότητα θα μεταφερθούν αρχικά στην αποθήκη στην Αττική και από εκεί με συνοδεία αστυνομίας θα μεταφερθούν στις μεγάλες αποθήκες σε Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα.

Αστυνομία, στρατός, ελικόπτερα και ότι άλλο χρειαστεί θα συνοδεύουν τα φορτηγά μέχρι να φτάσουν στην Αττική. Από κει και πέρα οι δόσεις του εμβολίου θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία αναφοράς προκειμένου να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί, ενώ στη θα μεταφερθούν σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα, με σκοπό να προχωρήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Το σχέδιο «Ιπποκράτης»

Την αυστηρή φύλαξη των εμβολίων από την αστυνομία, ώστε να φτάσει με ασφάλεια από τους χώρους αποθήκευσης στα εμβολιαστικά κέντρα, προβλέπει η Επιχείρηση «Ιπποκράτης» που σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς πριν από το τέλος του χρόνου αναμένονται οι πρώτες 300 χιλιάδες δόσεις στην Ελλάδα.

Στη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά θα συνδράμουν, εξάλλου,  οι Ένοπλες Δυνάμεις με στρατιωτικά αεροσκάφη C 130, ενώ προβλέπεται επιπλέον διάθεση προσωπικού.

Στα μέτρα της Αστυνομίας για τη φύλαξη των εμβολίων θα συμμετέχουν συνολικά 3.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones, ενώ 24ωρη θα είναι η φύλαξη των χώρων αποθήκευσης και των εμβολιαστικών κέντρων.

Τα επόμενα 24ωρα το σχέδιο «Ιπποκράτης» θα πάρει την τελική του μορφή, ενώ την επιχείρηση θα επιβλέπει «ομάδα εμβολίου» με έδρα το κτίριο Φάρος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με συνδέσμους από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και το Λιμενικό.

Γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς

Οι 9.750 δόσεις θα φυλάσσονται σε αυτά τα ψυγεία, ενώ τα σημεία όπου θα βρίσκονται θα περιφρουρούνται 24 ώρες το 24ωρο.

Όταν δοθεί το σήμα από το υπουργείο Υγείας για έναρξη των εμβολιασμών, τότε θα ξεκινήσει μια γιγαντιαία και δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς τους σε ολόκληρη τη χώρα με κάθε μέσο, με αστυνομία, στρατό και λιμενικό να βρίσκονται επί ποδός. Τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα είναι έτοιμα για να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο «Ελευθερία».

Το πρωί της Πέμπτης, ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε στην Καρδίτσα προκειμένου να βεβαιωθεί ότι είναι όλα έτοιμα για τη φύλαξη των εμβολίων στην φαρμακαποθήκη της Θεσσαλίας.

Η αντίστροφή μέτρηση για την άφιξη των εμβολίων έχει ήδη αρχίσει. Η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.