Ανησυχία σε πολλούς ηγέτες της ΕΕ, έχει προκαλέσει η είδηση ότι Εμανουέλ Μακρόν, βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, καθώς πολλοί από αυτούς είχαν συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο.

Ακόμη δεν είναι σαφές πού και από ποιον κόλλησε τον ιό ο Μακρόν ο οποίος έχει τεθεί σε απομόνωση για 7 ημέρες.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαγνώστηκε θετικός στην COVID-19», ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του. «Η διάγνωση αυτή έγινε έπειτα από τεστ RTPCR που πραγματοποιήθηκαν μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων».

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, που ήρθε σε επαφή με τον αρχηγό του κράτους, τίθεται σε απομόνωση, «αν και δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του, όπως επίσης ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν.

Εκπρόσωπος της προεδρίας δήλωσε πως ο Μακρόν και η ομάδα του προσπαθούν να προσδιορίσουν πού μπορεί να κόλλησε τον ιό, ενώ διευκρίνισε πως όλα τα ταξίδια του έχουν ακυρωθεί, περιλαμβανομένης και μιας προγραμματισμένης επίσκεψης στον Λίβανο στις 22 Δεκεμβρίου.

Όλα τα μέλη της γαλλικής κυβέρνησης θεωρούνται ύποπτα κρούσματα και σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, γίνονται συνεχείς τηλεδιασκέψεις όπου εξετάζεται τι είδους έκτακτα μέτρα θα ληφθούν, σε περίπτωση που διαγνωστούν με κοροναϊό πολλά κυβερνητικά στελέχη.

Η σύζυγος του Εμανουέλ Μακρόν,  Μπριζίτ, «δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα», διευκρίνισε το γραφείο της. Είχε βρεθεί αρνητική στην COVID-19 προχθές, Τρίτη, προτού επισκεφθεί μια παιδιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου Σεν Λουί στο Παρίσι.

Σε προληπτική καραντίνα Σάντσεθ και Μισέλ

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε πλήθος επαφών τις προηγούμενες μέρες με ξένους ηγέτες και ήδη έχουν μπει σε προληπτική καραντίνα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ πρόκειται να παραμείνει σε καραντίνα έως τις 24 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, σήμερα Πέμπτη.

Ο Σάντσεθ και ο Μακρόν συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι.  O Σάντσεθ, του οποίου η σύζυγος είχε βρεθεί θετική στον κοροναϊό τον Μάρτιο, θα πραγματοποιήσει τεστ για COVID-19.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τέθηκε επίσης σε αυτοαπομόνωση για προληπτικούς λόγους επειδή τη Δευτέρα είχε συναντηθεί και αυτός με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.  Ο Μισέλ «ενημερώθηκε από τις γαλλικές αρχές ότι δεν θεωρείται στενή επαφή. Αυτός υποβάλλεται σε εξετάσεις τακτικά και διαγνώστηκε αρνητικός την Τρίτη. Ωστόσο για προληπτικούς λόγους ο πρόεδρος θα τεθεί σε αυτοαπομόνωση», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Και ο Κόστα

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ακύρωσε επίσημα ταξίδια που προγραμματιζόταν να κάνει και τίθεται σε αυτοαπομόνωση, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του, λιγότερο από 24 ώρες έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Κόστα δεν παρουσιάζει συμπτώματα του νέου κοροναϊού και αναμένει το αποτέλεσμα του τεστ στο οποίο υπεβλήθη νωρίτερα σήμερα, το οποίο ήταν προγραμματισμένο από προηγουμένως να κάνει ενόψει επίσημου ταξιδιού του στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και στη Γουινέα-Μπισάου μεταξύ των 18 και 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το γραφείο του.

Και ο Τζόνσον

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ύποπτο κρούσμα θεωρείται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε νοσήσει από κοροναϊό και μάλιστα πέρασε τον Απρίλιο τρεις ημέρες στην εντατική.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί στη συνάντηση για το Brexit, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός πάντως έστειλε τις καλύτερες ευχές του στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στην COVID-19.

«Λυπάμαι που ακούω πως ο φίλος μου @EmmanuelMacron βρέθηκε θετικός στο τεστ για κορονοϊό. Σας ευχόμαστε όλοι ταχεία ανάρρωση», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανήρτησε επίσης το ίδιο μήνυμα στα γαλλικά.

Πλήθος επαφών

Ο Μακρόν συμμετείχε σε μια σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμά του την περασμένη εβδομάδα περιελάμβανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ένα ιδιωτικό δείπνο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, στη διάρκεια του οποίου του απένειμε τον Μεγάλο Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής.

Είχε επίσης γεύμα αυτή την εβδομάδα με τους Ευρωπαίους ηγέτες Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Θεάθηκε επίσης να κάνει χειραψία με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.