Χωρίς οδικό χάρτη δράσης και απλά περιμένοντας το εμβόλιο,  θα μετράμε για πολλούς μήνες απώλειες σε ανθρώπους, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, σημείωσε η Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για δράση στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου οδικού χάρτη για την διαχείριση της πανδημίας.

Δράση με βάση έναν οδικό χάρτη

«Πρέπει να δράσουμε γι’ αυτό ακριβώς αναδεικνύουμε την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου οδικού χάρτη, για να για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις  για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας, τις ανάσες που χρειάζεται η κοινωνία, αλλά και για να οργανωθεί σωστά η διαχείριση του εμβολίου που είναι η μεγάλη μας ελπίδα. Χωρίς οδικό χάρτη δράσης και απλά περιμένοντας το εμβόλιο θα μετράμε, δυστυχώς για πολλούς μήνες, απώλειες» σημειώνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξή της στο Real Fm.

Η κ. Γεννηματά τάσσεται εκ νέου υπέρ ενός σταδιακού ανοίγματος κατά περιοχές και στο πλαίσιο αυτό προτείνει μαζικά τεστ.

«Το κλειδί για να λειτουργήσει η πρόταση αυτή είναι τα μαζικά τεστ έτσι ώστε να έχουμε αξιόπιστα επιδημιολογικά στοιχεία, έτσι ώστε να στεγανοποιούμε περιοχές και να μπορούμε να δίνουμε ανάσα και οξυγόνο και στην κοινωνία και στην οικονομία και σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και που δεν είναι φορτωμένο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ίδιο σε όλες τις περιοχές

Γιατί δεν είναι το επιδημιολογικό φορτίο και τα κρούσματα ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Με μαζικά τεστ, στη σωστή ιχνηλάτηση και στον έγκαιρο περιορισμό των κρουσμάτων, μπορούμε να έχουμε μέτρα που δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση τα βασικά μέτρα προστασίας (μάσκα, τηλεργασία, κλπ) που πρέπει να διατηρηθούν παντού.

Αφού αποτυπώσουμε λοιπόν αξιόπιστα την επιδημιολογική εικόνα κάθε νομού με μαζικά τεστ και τακτική επανάληψη τους, προχωράμε σε σταδιακό άνοιγμα στις περιοχές που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Στεγανοποιούμε αυτές τις περιοχές, με προϋπόθεση αρνητικών τεστ 48ώρου για μετακίνηση από και προς τις  «κόκκινες» περιοχές που  τα μέτρα αλλά και η εφαρμογή τους πρέπει να αυστηροποιηθούν» αναφέρει χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Άφησε αθωράκιστο το ΕΣΥ

Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι άφησε αθωράκιστο το ΕΣΥ, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις  για κρίσιμα κενά και ειδικότητες γιατρών δυστυχώς προκηρύχθηκαν μόλις το Νοέμβριο.

Παράλληλα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι «υπάρχει μία αμφισβήτηση για το αν είναι αξιόπιστα τα δεδομένα στα οποία στηριζόμαστε σε όλο αυτό το διάστημα για να παίρνουμε αποφάσεις. Έχουν γίνει καταγγελίες ότι υπήρχαν δύο μητρώα ασθενών και κρουσμάτων με αποτέλεσμα να  μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για να παίρνονται τελικώς οι σωστές αποφάσεις».

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα «η δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της και θα ελέγξει σε βάθος την υπόθεση αυτή. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα αυτά.  Είναι θέμα δημοκρατίας και προϋπόθεση για την  αξιοπιστία και τη σχέση εμπιστοσύνης που χρειάζεται ανάμεσα στο κράτος, τους επιστήμονες, την κοινωνία.   Εμείς, λοιπόν, ζητούμε ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα και ένα αξιόπιστο σοβαρό μητρώο για να μπορούμε να ξέρουμε το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής και να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις από εδώ και πέρα».

Δομές αποκατάστασης

Ταυτόχρονα η κ. Γεννηματά ζήτησε δομές αποκατάστασης για ανθρώπους που νοσηλεύθηκαν και ξεπέρασαν την περιπέτεια με τον ιό αλλά εξακολουθούν να έχουν προβλήματα.

«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα για πάρα πολλούς ανθρώπους που νοσηλεύθηκαν και ξεπέρασαν την περιπέτεια με τον ιό αλλά εξακολουθούν να έχουν παρεπόμενα προβλήματα.   Ανοίγουμε εμείς πρώτοι αυτή τη συζήτηση, όπως κάνουμε όλη αυτή την περίοδο να παρεμβαίνουμε έγκαιρα με τις  θέσεις και τις προτάσεις μας. Γιατί τώρα πρέπει να σχεδιασθούν ειδικές δομές αποκατάστασης μέσα και έξω από τα νοσοκομεία με εκπαίδευση και επιμόρφωση των γενικών γιατρών, όπου οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να βρουν περίθαλψη και φροντίδα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να βρουν πουθενά μία οργανωμένη μονάδα για να αντιμετωπίσει τα θέματά τους και είναι μόνοι τους» είπε η κ. Γεννηματά.

Το παράδειγμα

Την ίδια ώρα η κ. Γεννηματά σε σχέση με τον εμβολιασμό κάλεσε τα κόμματα να δώσουν όπως είπε το καλό παράδειγμα στην κοινωνία ενώ τόνισε ότι πέρα από τα λόγια περιμένει να δει στην πράξη τα όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση σε σχέση με τη διαδικασία του εμβολιασμού καθώς όπως επεσήμανε «η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε πως θα ενίσχυε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τελικώς οι μόνες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που τέθηκαν σε λειτουργία ήταν αυτές από τη δωρεές και μάλιστα με αποσπασμένο προσωπικό από άλλες δομές. Επομένως πέρα από τα λόγια εμείς θα παρακολουθούμε στην πράξη τη σωστή οργάνωση του εμβολιασμού».

Τέλος η κ. Γεννηματά κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για στείρα αντιπαράθεση και κοκορομαχίες που κουράζουν τον ελληνικό λαό και υπογράμμισε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι εδώ για να βάλει φραγμό στη συντηρητική οπισθοδρόμηση, χαρακτηρίζοντας τη δεξιά ως το βασικό πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο του κόμματός της.