Οι νέοι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν στο νέο, κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, θα βγουν ωφελημένοι, όπως δείχνει η εμπειρία από άλλες χώρες στις οποίες λειτουργούν ήδη παρόμοια συστήματα.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Αντίθετα, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στη μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητική από αναδιανεμητική και υπογράμμισε ότι αυτό ενέχει κινδύνους και θα προκαλέσει προβλήματα στους παλαιούς ασφαλισμένους.

Μάλιστα, σχετικά με την Έκθεση Πισσαρίδη, η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τη δική του πρόταση, η οποία θα βασίζεται στην αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης για ενίσχυση κυρίως των δημόσιων υποδομών, με έμφαση στη δημόσια υγεία.

Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των νέων

«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των νέων ασφαλισμένων στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να στρέφονται σε άτυπες μορφές απασχόλησης και ανασφάλιστη εργασία», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου.

«Το δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης που προτείνουμε θα δώσει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις στους νέους ασφαλισμένους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση με τη δημιουργία ατομικών ασφαλιστικών λογαριασμών δημιουργεί ισχυρό αντικίνητρο κατά της «μαύρης εργασίας».

«Εμείς αυτό που προτείνουμε είναι η δημιουργία του ατομικού τους κουμπαρά, στον οποίο οι νέοι ασφαλισμένοι θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να δουν τι χρήματα θα έχει μέσα, δηλαδή, να βλέπουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τις αποδόσεις των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με αυτές», εξήγησε ο κ. Τσακλόγλου, τονίζοντας ότι «οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων δεν πρόκειται να θιγούν. Αυτοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις επικουρικές συντάξεις τους κανονικά».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία του «ατομικού κουμπαρά» των νέων ασφαλισμένων ανέφερε:

«Για τους νέους ασφαλισμένους που θα ασφαλιστούν μετά την 1/1/2022 και θα έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση ή για άτομα που είναι κάτω των 35 ετών και είτε έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση είτε δεν έχουν, οι εισφορές θα κατατίθενται σε έναν ατομικό λογαριασμό και θα επενδύονται. Ουσιαστικά, η σύνταξη στο τέλος του εργασιακού τους βίου θα βασίζεται στο άθροισμά των εισφορών που έχουν καταβάλει και το προϊόν των επενδύσεων των χρημάτων τους.

«Οι πρώτοι ασφαλισμένοι θα πάρουν σύνταξη με το νέο σύστημα μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια», είπε ο κ. Τσακλόγλου και ανέφερε ότι «η εμπειρία πολλών χωρών με κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα δείχνει ότι σε ένα τέτοιο βάθος χρόνου οι αποδόσεις τους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από