Το νομοσχέδιο της ΝΔ «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», το οποίο ψηφίζεται σήμερα, είναι ψευδεπίγραφο, επικοινωνιακής κατανάλωσης, δεν ενισχύει χιλιάδες εργαζόμενους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις που πλήττονται.

Την ώρα που η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή τραγωδία στις ΜΕΘ, αποτέλεσμα εγκληματικών λαθών και παραλείψεων, η κυβέρνηση επαίρεται ότι με τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών στηρίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων. Πρόκειται για 2,8 ευρώ έως 24 ευρώ αύξηση τον μήνα για το 72% των εργαζομένων. Ο ΟΑΕΔ που στηρίζει εργαζόμενους και άνεργους χάνει 1,2 δισ. ευρώ και εξοντώνεται με στόχο να δοθούν τα προγράμματα κατάρτισης σε ιδιώτες πιθανώς με voucher τύπου… Σκόιλ Ελικίκου. Τα εισοδήματα των πολιτών συρρικνώνονται και οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους μείωσε κατά 500.000 από 1.250.000 που παρέδωσε ο κ. Βρούτσης.

Για όλους όσοι σήμερα πλήττονται, αδύναμα και μεσαία στρώματα, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε τροπολογία για την καταβολή Εισοδήματος Εκτακτης Ανάγκης μέσα στον Δεκέμβριο σε νοικοκυριά που έστω και ένα μέλος τους είναι: άνεργος, επιδοτούμενος ή μη, επισφαλώς εργαζόμενος (με μπλοκάκι, εργόσημο, εποχικός), αγρότης, ΑμεΑ, εργαζόμενος στον πολιτισμό, ελεύθερος επαγγελματίας και απασχολούμενος και δεν έλαβαν μέχρι στιγμής καμία ουσιαστική ενίσχυση από το κράτος. Προτείναμε ποσό €400 για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, €200  για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και €100  για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Το μισό νομοσχέδιο αφορά την πρόνοια και διαφημίζεται ως μεταρρυθμιστική τομή. Είναι στην καλύτερη περίπτωση τροπολογίες σε νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και μετατροπή υφιστάμενων ΚΥΑ σε νόμο! Οπως στον εμβληματικό νόμο για την αναδοχή-υιοθεσία, την επιτροπεία ανηλίκων, τη στέγαση και εργασία για τους άστεγους κ.ά.

Επαίρεται η ΝΔ ότι μεταρρυθμίζει τα ΚΔΑΠ όταν παρέλαβε το 2019, 67.500 παιδιά με vouchers, τα μείωσε σε 60.000 το 2020 ενώ απέκλεισε 65.000 παιδιά με πλήρεις φακέλους. Η «φροντίδα» για τους ηλικιωμένους, τους οδήγησε να δώσουν το επίδομα στέγης σε ανασφάλιστους υπερήλικες αφού γίνουν 67 χρονών (από 65 που το είχε ο ΣΥΡΙΖΑ). Επαίρεται ότι φροντίζει τους ανάπηρους όταν τους στερεί το επίδομα καθώς συσσωρεύονται 37.000 αιτήσεις στα ΚΕΠΑ. Με τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνει να δοθεί παράταση 6 μηνών σε όσους ήδη παίρνουν επίδομα και να εγκριθεί η χορήγησή του σε όλους όσοι κατέθεσαν για πρώτη φορά πλήρεις φακέλους στον ΟΠΕΚΑ.

Η κοινωνία γνωρίζει ότι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην πρόνοια έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργήσαμε ψηφιακό προνοιακό κράτος για πρώτη φορά, καταργώντας τις πελατειακές σχέσεις. Ιδρύσαμε 245 Κέντρα Κοινότητας και τον ΟΠΕΚΑ, που συγκέντρωσε όλα τα επιδόματα. Δημιουργήσαμε και δώσαμε το ΚΕΑ σε 700.000 συμπολίτες μας. Δημιουργήσαμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας. Αναμορφώσαμε το επίδομα παιδιού και από 650 εκατ. ευρώ το φτάσαμε σε 1,1 δισ. ευρώ. Θεσπίσαμε τα ζεστά σχολικά γεύματα που έπαιρναν 185.000 παιδιά καθημερινά, μεσογειακή διατροφή κατά της παχυσαρκίας. Διπλασιάσαμε τα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς από 78.000 σε 165.000. Δώσαμε για πρώτη φορά επίδομα ενοικίου σε 280.000 νοικοκυριά. Χρηματοδοτήσαμε την πρόνοια με 3,5 δισ. από τα 789 εκατ. που παραλάβαμε. Ολο αυτό το διάστημα που εμείς χτίζαμε το κράτος πρόνοιας, η ΝΔ μας κατηγορούσε ότι πετάμε λεφτά σε αντιαναπτυξιακά μέτρα. Δυστυχώς η κοινωνία βιώνει καθημερινά τι σημαίνει ο νεοφιλελευθερισμός του κ. Μητσοτάκη.

Η Θεανώ Φωτίου είναι βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αναπλ. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη