Τις προσδοκίες για γρήγορη χαλάρωση των μέτρων μετά το τρέχον δεύτερο lockdown, που ισχύει στην Αυστρία από την 17η Νοεμβρίου μέχρι την 6η Δεκεμβρίου, μετριάζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. «Θα πρέπει μετά την 7η Δεκεμβρίου να ζούμε με περαιτέρω μαζικούς περιορισμούς» και σε κάθε περίπτωση «δεν θα υπάρξουν βεβιασμένα βήματα ανοίγματος» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να ζήσουμε με περιορισμούς»

«Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να ζήσουμε με ορισμένους περιορισμούς για εβδομάδες και μήνες» αναφέρει, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να γίνουν από τις 7 Δεκεμβρίου στα καταστήματα λιανικής και στα σχολεία «προσεκτικά βήματα ανοίγματος», αλλά αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των λοιμώξεων, που όσο υψηλότερα είναι «τόσο πιο δύσκολο θα είναι να γίνουν βήματα ανοίγματος».

Κατά την άποψή του, ένα τρίτο lockdown πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο και προς τούτο τα μαζικά τεστ αντιγόνων που προγραμματίστηκαν για τον Δεκέμβριο θα μπορούσαν να είναι «μία μεγάλη ευκαιρία», καθώς με αυτά η διαδικασία μόλυνσης θα μπορούσε να εντοπιστεί και να προληφθούν νέες μολύνσεις.

Απαντώντας στην κριτική ότι τα τεστ προσφέρουν μόνον μία εικόνα της στιγμής και έχουν νόημα μόνον εάν επαναλαμβάνονται τακτικά, ο καγκελάριος υπογραμμίζει ότι «τα τεστ δεν θα διενεργηθούν μόνον μία φορά ούτε και θα τα σταματήσουμε».

Την Τετάρτη τα νεώτερα

Ως προς τη συζήτηση σε σχέση με το κλείσιμο των χιονοδρομικών θέρετρων στην Αυστρία πριν από τα Χριστούγεννα λόγω της πανδημίας, αναφέρει πως αυτή πρέπει να διεξαχθεί με πιο «διαφοροποιημένο» τρόπο και πως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την Τετάρτη τα σχέδια της.

Όπως διευκρινίζει, αφενός, οι πίστες του σκι είναι επί του παρόντος κλειστές και αφετέρου -«όσο και αν αυτό τον λυπεί»- οι αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις δεν θα είναι μέρος του πρώτου βήματος του ανοίγματος. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει και πάλι δυνατή την άθληση «στο άμεσο μέλλον», ειδικά εάν πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους και ως ατομικό άθλημα.

Το ζήτημα του Τουρισμού

Από την άλλη πλευρά, το ζήτημα του τουρισμού πρέπει να εξεταστεί χωριστά, «και εκείνο που είναι σαφές είναι πως το apres-ski θα επιστρέψει το νωρίτερο σε ένα χρόνο», όπως είναι επίσης σαφές ότι κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, «ακόμη κι αν επρόκειτο να ανοίξουμε», υπάρχουν πολύ λιγότεροι τουρίστες που θέλουν να περάσουν διακοπές στην Αυστρία.

Ως προς το εάν είναι πιθανό ότι οι τουρίστες θα πρέπει να εμβολιαστούν στο μέλλον εάν θέλουν να έρθουν στην Αυστρία, ο καγκελάριος επισημαίνει ότι «μπορούμε να καταπολεμήσουμε την πανδημία εν μέσω της κοινωνίας μας, εάν εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, στην Αυστρία ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, αλλά υποθέτω ότι ορισμένες χώρες ή αεροπορικές εταιρείες απαιτούν κάτι τέτοιο».

Στην Αυστρία και την Ευρώπη, ωστόσο, επιτρέπονται μόνο εμβολιασμοί που είναι «εκατό τοις εκατό ασφαλείς», και «εφόσον ένα συγκεκριμένο ποσοστό του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή εκατό τοις εκατό», σημειώνει ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας την άποψή του, ότι «μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Ηρθαν αργά τα μέτρα;

Ερωτώμενος για τον υψηλό αριθμό λοιμώξεων και ασθενειών στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Αυστρία και για το εάν τα μέτρα της κυβέρνησης δεν ήλθαν πολύ αργά, ο Σεμπάστιαν Κουρτς υπενθυμίζει ότι είναι γνωστό πως ο ίδιος ήταν «υπέρ της νωρίτερα και αυστηρότερα επιβολής του lockdown».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, υπήρξε αντίσταση από ορισμένα κόμματα και κυβερνήτες ομόσπονδων κρατιδίων που υποστήριζαν ότι ο πληθυσμός δεν θα στήριζε τα μέτρα, ενώ ο ίδιος έκανε επίσης μία προσπάθεια γύρω από τις φθινοπωρινές διακοπές, θέλοντας στο πλαίσιο του «μερικού lockdown» (σ.σ. που ίσχυσε μεταξύ 3ης και 16ης Νοεμβρίου) να κλείσουν τα σχολεία, αλλά και γι’ αυτό δεν υπήρξε τότε πλειοψηφία.