Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία στην Κρήτη, αλλά δεν καλύπτονται οι ζημιές τους για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στην κατηγορία Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρ. ΠΣΕΑ,) σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια Κρήτης, θα πρέπει να απευθύνονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους Δήμους τους για να ακολουθήσουν τη σχετική διαδικασία δήλωσης που θα γίνεται μέχρι και 4 Δεκεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ένταξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων -των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών- που επλήγησαν από τη θεομηνία στη διαδικασία επιχορήγησης για τις ζημιές του (άρθρου 36 του ν. 2459/1997 – επιχορήγηση επιχειρήσεων για θεομηνίες), θα πρέπει:

1) Οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Δήμου τους και ειδικά στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις ζημιές των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων που δεν έχουν ήδη καταχωρηθεί και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ στην κατηγορία Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρ. ΠΣΕΑ). Αυτό θα γίνεται κατά την περίοδο 25.11.2020 – 04.12.2020.

2) Οι ενδιαφερόμενοι, για την εξοικονόμηση χρόνου επί της διαδικασίας και την αποφυγή καταστάσεως συνωστισμού λόγω της πανδημίας, παροτρύνονται να καταθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα του φακέλου των ζημιών τους στο Δήμο τους και δη στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, κατά την περίοδο 25.11.2020 – 04.12.2020.

3) Οι Δήμοι έχουν παραλάβει σχετική Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών με τα ζητούμενα και τα απαιτούμενα στοιχεία και έγγραφα του πλαισίου επιχορήγησης του άρθρου 36 του ν. 2459/1997, ενώ είναι και παραμένει συνεχής η συνεργασία με τον ΕΛΓΑ.

4) Σημειώνεται, ότι στις κατηγορίες ζημιών που καλύπτονται από το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις για ιδιοκτήτες κατά πλήρη κυριότητα, ο εξοπλισμός, οι πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του έγγειου κεφαλαίου, τα αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

5) Στη συνέχεια οι δηλώσεις και οι φάκελοι των ενδιαφερομένων, υπό το συντονισμό Ομάδας Εργασίας με στελέχη της Περιφέρειας, του Υπουργείου Οικονομικών και του ΕΛΓΑ ανά Περιφερειακή Ενότητα, θα συγκεντρωθούν στις προβλεπόμενες Επιτροπές της Περιφέρειας για την αποτίμησης της απώλειας κάθε περίπτωσης.