Περισσότερο από τρεις δεκαετίες μετά το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα της Ιστορίας, θωρακισμένο drone που σχεδιάστηκε ειδικά για πτήσεις σε εσωτερικούς χώρους μετέδωσε τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του κατεστραμμένου αντιδραστήρα 5 στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Ο αντιδραστήρας 5 παρέμενε ημιτελής όταν ο αντιδραστήρας 4 εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986. Η έκρηξη ατμού λόγω εσφαλμένων χειρισμών τίναξε το κάλυμμα της Μονάδας 4 και εκτόξευσε στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά ισότοπα που μόλυναν την Ουκρανία και μέρος της Ευρώπης.

Αν και ο αντιδραστήρας 5 δεν λειτουργούσε τη στιγμή του ατυχήματος, το προσωπικό έφυγε τόσο βιαστικά ώστε κανείς δεν ήταν βέβαιος μέχρι σήμερα ότι η δεξαμενή ψύξης παρέμενε κενή.

Προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η δεξαμενή ήταν άδεια από ράβδους πυρηνικού καυσίμου, οι υπεύθυνοι των εργασιών παροπλισμού ζήτησαν τη βοήθεια της Flyability, μιας μικρής ελβετικής εταιρείας που ειδικεύεται στα αναγνωριστικά drone βιομηχανικής χρήσης.

«Η αποστολή στο Τσερνόμπιλ μάς προκαλούσε άγχος, καθώς έπρεπε να πετάξουμε πάνω από έναν τοίχο ύψους 70 μέτρων, και επομένως δεν υπήρχε τρόπος να ανακτήσουμε το drone στην περίπτωση απώλειας του σήματος» λέει ο Τσαρλς Ρέι, υπεύθυνος εκπαίδευσης της Flyability.

Η αναγνωριστική πτήση πραγματοποιήθηκε πέρυσι, η εταιρεία όμως μόλις τώρα έδωσε στη δημοσιότητα το οπτικό υλικό.

Ο αντιδραστήρας 5, του οποίου η κατασκευή είχε ολοκληρωθεί κατά 70% την ημέρα του ατυχήματος, βρίσκεται σε διαφορετικό κτήριο από τον αντιδραστήρα 4, o οποίος καλύπτεται από μια γιγάντια μεταλλική σαρκοφάγο προκειμένου να εμποδιστεί η διαρροή ραδιοϊσοτόπων.

Στην αναγνωριστική επιχείρηση χρησιμοποιήθηκε το Elios 2, ένα drone της Flyability που περιβάλλεται από έναν προστατευτικό μεταλλικό σκελετό. Το drone έχει χρησιμοποιηθεί για επιθεωρήσεις σε άλλα πυρηνικά εργοστάσια, αυτή όμως ήταν η πρώτη πτήση του στο επικίνδυνο περιβάλλον μιας παροπλισμένης πυρηνικής μονάδας.

Το βίντεο επιβεβαίωσε τελικά ότι η δεξαμενή ψύξης δεν περιείχε ράβδους πυρηνικού καυσίμου.

Το εύρημα, λέει η Flyability, θα περιληφθεί στην έκθεση που θα στείλει στις αρμόδιες αρχές η ομάδα καθαρισμού του Τσερνόμπιλ.