Την προκήρυξη νέων θέσεων ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ να καταστούν αορίστου χρόνου, μετά από κρίση, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες», ανέφερε κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ωστόσο ότι το ΕΣΥ και το προσωπικό του θα συνεχίσουν να αντέχουν μολονότι λειτουργούν επί εβδομάδες «στο κόκκινο».

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για το έργο τους, προσθέτοντας ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση του προσωπικού και την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών που διαθέτουν τα νοσοκομεία.

Ο αριθμός σε ΜΕΘ και προσωπικό πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια», δήλωσε. «Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια», συμπλήρωσε.

Ανακοινώσεις για το lockdown την επόμενη εβδομάδα

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων. «Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

Τι είπε για την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, κατέστησε όμως σαφές ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. «Προφανώς προτιμούμε πάντα τη συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου όμως αυτή δεν είναι εφικτή η πολιτεία έχει αποδείξει ότι έχει κι άλλα εργαλεία στη διάθεσή της», είπε.

Μετά την ενημέρωση από τους Διοικητές των επτά ΥΠΕ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έμφαση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε άλλος ασθενής υποβιβάζεται σε φροντίδα δεύτερης κατηγορίας. Επισήμανε ότι όσο μειώνεται η πίεση που προκαλεί η πανδημία τα νοσοκομεία θα πρέπει να αρχίσουν να επανέρχονται στην κανονική παροχή των υπηρεσιών τους.

Η στρατηγική εμβολιασμού κατά του Covid-19

Αναφερόμενος, τέλος, στην στρατηγική εμβολιασμού σε 1.018 κέντρα ανά την χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι από τον Ιανουάριο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «πολύ καλά οργανωμένο κι επιθετικό σχέδιο εμβολιασμού, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού» που θα έχει ορίζονται έξι μηνών. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

«H σημερινή μας συνάντηση είναι μία συνάντηση συμπαράταξης και μάχης, αλλά και μία αφορμή να σας ευχαριστήσω -για ακόμα μία φορά, προσωπικά- για τις προσπάθειές σας, νύχτα και μέρα. Το ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα, βρισκόμαστε στις πιο κρίσιμες ώρες του αγώνα με την πανδημία και θέλω και σήμερα να ακουστεί αυτό το μήνυμα παντού, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει δουλέψει εδώ και πολύ καιρό «στο κόκκινο», όπως και το προσωπικό του. Έχει αντέξει. Έχουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Είμαι σίγουρος ότι και τις επόμενες μέρες και τις επόμενες εβδομάδες αν χρειαστεί, θα αντέξει, έτσι ώστε με όσο το δυνατόν πιο γρήγορα βήματα να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, που δεν θα μας υποχρεώνει να διαχειριζόμαστε τραγικές καταστάσεις όπως αυτές που αναγκαστήκαμε να διαχειριστούμε, ειδικά την τελευταία εβδομάδα.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι αρωγοί σε αυτή τη νέα προσπάθεια την οποία κάνουμε, να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, να μην συγκεντρώνονται σε σπίτια, προφανώς να φοράνε συνέχεια και παντού τη μάσκα τους, να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας. Την επόμενη εβδομάδα πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή μας, για την πορεία της πανδημίας και για την αναμενόμενη μείωση στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οπότε και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις.

Είναι όμως σήμερα μία ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια σχετικά με το τι έχει γίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτούς τους τελευταίους μήνες, γιατί ακούω πολλά «στοιχεία» από την αντιπολίτευση, τα οποία πολύ απλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Εγώ θέλω να σταθώ σε τρεις μόνο αριθμούς, που νομίζω ότι καταδεικνύουν την απόλυτη προτεραιότητα στην οποία έθεσε η ελληνική κυβέρνηση τη διαδικασία αντιμετώπισης της πανδημίας: Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια, ένα δισεκατομμύριο παραπάνω. Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω ακόμα μία φορά όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ειδικά όσες και όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πιο σκληρής μάχης που δόθηκε, δίνεται και θα δίνεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από κρίση, αορίστου χρόνου.

Είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Επεκτείνεται και σε όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του σπουδαίου έργου που επιτέλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και μία αδήριτη ανάγκη για τη στελέχωση των νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες.

Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι, ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που με την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό τους κατέκτησαν το δικαίωμα να υπηρετούν και αύριο τους συμπολίτες τους. Τους συγχαίρω και τους καλώ να συνεχίσουν με νέα δύναμη τον μεγάλο αγώνα τον οποίο πρώτα απ’ όλα αυτοί δίνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κλείνω γιατί σήμερα θέλω περισσότερο να ακούσω παρά να μιλήσω.Θα ήθελα να μου μεταφέρετε την εμπειρία σας, τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, να μου εισηγηθείτε ευέλικτους τρόπους συνεργασίας, ανάγκες νοσοκομείων, πώς δούλεψε η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στην Θεσσαλονίκη. Αλλά κυρίως με ενδιαφέρει να μου διατυπώσετε τις προτάσεις σας, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη καμπή. Στόχος παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας».