Ο Ζακ Κωστόπουλος και ο θάνατός του σε δημόσια θέα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, είναι το θέμα του αποψινού επεισοδίου του «Mega Stories» που προβάλλεται στις 00.10. Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης – η οικογένεια του θύματος κατέθεσε πέρυσι μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως εναντίον δύο ατόμων – η Δώρα Αναγνωστοπούλου και το δημοσιογραφικό επιτελείο της εκπομπής καταπιάνονται με την ιστορία που προκάλεσε έντονη δημόσια συζήτηση αναδεικνύοντας τις πτυχές της. «Η αιματοβαμμένη ιστορία του Ζακ Κωστόπουλου συντάραξε την ελληνική κοινωνία.

Το γεγονός ότι ήταν ένας ακτιβιστής, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που έχασε τη ζωή του με τον φρικτό τρόπο που είδαμε όλοι, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, συνέβαλε στο να αναπτυχθεί γύρω από την υπόθεση μια ολόκληρη φιλολογία με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα ξεδίπλωσε επικίνδυνες αντιλήψεις περί αυτοδικίας. Ηθελα να απαντήσω στα δικά μου ερωτήματα, ξεκινώντας από το ποιος ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος. Δεν κάναμε την εκπομπή για να δικάσουμε οποιονδήποτε αλλά για να φωτίσουμε κάποιες πτυχές. Αλλωστε η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης» αναφέρει η Δώρα Αναγνωστοπούλου στο «Νσυν».

Ο Ζαχαρίας

Δύο χρόνια μετά το περιστατικό, η ίδια ταξίδεψε μαζί με την κάμερα της εκπομπής μέχρι την Ιτέα, για να γνωρίσει καλύτερα τον Ζαχαρία, όπως τον αποκαλούν οι δικοί του άνθρωποι. Για πρώτη φορά οι γονείς του μιλάνε για εκείνον, μαζί με τις αγαπημένες του φίλες, συμμαθήτριες από το σχολείο που τον συντρόφευαν και στη μετέπειτα ζωή του στην Αθήνα. Ολοι τους σκιαγραφούν μια άγνωστη εικόνα του Ζακ, εκείνη το γιου και του φίλου. «Διηγούνται ιστορίες ενός παιδιού που πήρε αγάπη από το σπίτι και τους φίλους του, στηρίχτηκε στις επιλογές του, για τις οποίες πλήρωσε τίμημα, και δεν αναφέρομαι στον θάνατό του, αλλά στον ρατσισμό που είχε βιώσει.

Δεν ήταν εύκολη η ζωή του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά από τις διηγήσεις των δικών του και των φίλων του βλέπουμε έναν άνθρωπο ο οποίος υπερασπίστηκε με θάρρος αυτό που ήταν» τονίζει η παρουσιάστρια. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο λόγος δίνεται στην Ελενα Ακρίτα, η οποία περιγράφει τον δικό της Ζακ. Οι δυο τους γνωρίζονταν από πριν, μέσω της αγάπης τους για τα ζώα που τους είχε φέρει κοντά, και η δημοσιογράφος ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που πήρε θέση στην είδηση του χαμού του.

Προχωρώντας προς το νομικό σκέλος της υπόθεσης, η Δώρα Αναγνωστοπούλου συναντά μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας, αλλά και τη συνήγορο του κατηγορουμένου. Αμφότεροι εκθέτουν τις θέσεις τους, αναμένοντας τον εκ νέου ορισμ’ο της δίκης που πήρε αναβολή λόγω της πανδημίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άποψη του Στέφανου Λεβίδη από τη Forensic Architecture. Ως μέλος της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας που συνέβαλε στη μελέτη και στη διερεύνηση στοιχείων που ίσως βοηθήσουν να φωτιστεί πληρέστερα η υπόθεση, μιλάει στο «Mega Stories». Εξηγεί πώς έγινε η έρευνα και πώς εξέτασαν το διαθέσιμο υλικό ώστε να μπορέσουν να βρουν κάποιους μάρτυρες κι ενώπιον των δικαστών να ξετυλίξουν το κουβάρι της ιστορίας του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

MEGA STORIES

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στις 00:10

Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Δώρα Αναγνωστοπούλου

Σκηνοθεσία: Κωνσταντής Φραγκόπουλος

Υπεύθυνη Έρευνας: Ηλιάνα Δανέζη

Έρευνα: Τίνα Παππά

Οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Μπότη

Κινηματογράφηση: GAP Filming team

Μοντάζ: Αλέξανδρος Αλευράς

Ενδυματολόγος: Ηρώ Τσούρτου

#megastories #neoprogrammamega