Τις σελίδες του στα σχολεία της χώρας ανοίγει η εφημερίδα «Το Βήμα» προσφέροντας τη δυνατότητα στους μαθητές να φτιάξουν τη δική τους εφημερίδα. Μια εφημερίδα τεχνικά και τυπογραφικά άρτια, με ξεχωριστό περιεχόμενο και σελιδοποίηση που θα ζήλευαν ακόμα και επαγγελματίες.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» που από την έκδοση του, από τον Φεβρουάριο του 1922, είναι απολύτως συνδεδεμένο με την εκπαίδευση, σηκώνει μια «γέφυρα συνεργασίας», δίνει χώρο και ευκαιρία στη μαθητική γραφή, συνδέοντας την εκπαίδευση με την ενημέρωση.

Με συνεντεύξεις, έρευνες και ρεπορτάζ οι μαθητές αναδεικνύουν ξεχωριστές στιγμές της ιστορίας των σχολείων και της περιοχής τους, καταθέτοντας προβληματισμούς, σκέψεις, ιδέες και αγωνίες με τη φλόγα και τον ενθουσιασμό της νιότης τους.

Η σχέση που επιχειρεί να διαμορφώσει η εφημερίδα με τα σχολεία της ελληνικής περιφέρειας ξεκινά από την πόλη των Ιωαννίνων. Η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων και οι μαθητές της ανέλαβαν την σύνταξη της πρώτης μαθητικής εφημερίδας αυτού του εκδοτικού εγχειρήματος, δράση που έρχεται ένα χρόνο ακριβώς μετά τη μεγάλη και επιτυχημένη εκδήλωση των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» στα Ιωάννινα με τίτλο: «Οι Μεγάλες Σχολές των Ιωαννίνων – Ο προεπαναστατικός διαφωτισμός και ο Ηπειρωτικός Ευεργετισμός».

Εκπληρώνουμε την υπόσχεση που δώσαμε πέρυσι, επιβεβαιώνοντας ότι εκείνη η εκδήλωση δεν συνιστούσε μια «ευκαιριακή επίσκεψη» στον Νομό, παρά ήταν η αρχή μιας προσπάθειας επανασύνδεσης των εφημερίδων μας, του Βήματος και των Νέων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα προβλήματα και τα επιτεύγματα της ηπειρώτικης γης, αλλά και κάθε περιφέρειας της χώρας. Την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου, κάνουμε το πρώτο βήμα, βάζοντας στο τιμόνι τους μαθητές της ιστορικής Ζωσιμαίας σχολής.

Η εφημερίδα είναι των μαθητών, εμείς, «ΤΟ ΒΗΜΑ» και τα «ΝΕΑ», αναλάβαμε την ευθύνη και την υποχρέωση της επιμέλειας και της εκτύπωσης. Η μαθητική εφημερίδα της Ζωσιμαίας θα συμπεριληφθεί ως ένθετο στο κύριο σώμα της εφημερίδας και θα κυκλοφορήσει πανελλαδικά, αναδεικνύοντας την σε ολόκληρη τη χώρα. Δεύτερος σταθμός θα είναι το Καστελλόριζο. Οι μαθητές του ακριτικού νησιού θα έχουν την ευκαιρία να στήσουν και αυτοί τη δική τους εφημερίδα. Με την υπόσχεση ότι το ξεχωριστό εκδοτικό ταξίδι να καλύψει όλη την επικράτεια.

Στο ένθετο με τίτλο «ΤΟ ΒΗΜΑ της Ζωσιμαίας» περιλαμβάνονται:

· Το κύριο θέμα με τίτλο «Βία και κοροναϊός. Τι έφερε στη ζωή μας η πανδημία».

· Μια έρευνα από μαθητές για το bullying και τη σχολική πραγματικότητα.

· Τον «δεκάλογο του καλού σχολείου».

· Στο «σαλόνι» της εφημερίδας, συνέντευξη με Θεόδωρο Παπαγιάννη, προσωπικότητα της περιοχής, γλύπτη στην ΑΣΚΤ, μαθητή του Παύλου Βρέμη, ο οποίος μιλάει για την ιστορία της Ζωσιμαίας και τη σχέση της με τα Ιωάννινα.

· Κείμενο από τον λογοτέχνη και συγγραφέα Σπύρο Εργολάβο που υπήρξε καθηγητής της Ζωσιμαίας.

· Αφιέρωμα στον λογοτέχνη Δημήτρη Χατζή και τα «Ταμπάκικα» της πόλης.

· Ρεπορτάζ μαθητών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

· Ρεπορτάζ και barcodes που έφτιαξαν οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους και παραπέμπουν σε δέκα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης και στις μεγάλες εκδηλώσεις της Ζωσιμαίας.

· Τα παιδιά σκιτσάρουν: Με βάση παλιές γκραβούρες, η καλλιτεχνική ομάδα του σχολείου παίρνει έμπνευση από την καθημερινότητα και σκιτσάρει.

· Προτάσεις για Χριστουγεννιάτικες κατασκευές στο οπισθόφυλλο.