Τιμή έως και 25 δολάρια διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγορά των εμβολίων της Moderna, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλέστηκε ως πηγή του υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η Moderna ανακοίνωσε πως το εμβόλιο mRNA, που αναπτύσσει, προσφέρει αποτελεσματικότητα 95% στην πρόληψη της λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό.

Τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να επιτευχθεί συμφωνία, μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με πηγές του, τονίζοντας πως οι συζητήσεις επικεντρώνονταν κυρίως στη νομική διατύπωση της σύμβασης, και ότι δεν αντιμετώπισαν σημαντικά εμπόδια σε ζητήματα όπως η τιμή ή η ευθύνη.

Η τιμή που διαπραγματεύεται ήταν λιγότερό από 25 δολάρια ανά δόση, σύμφωνα με αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία καθώς οι συνομιλίες ήταν εμπιστευτικές.

mRNA αντί για αντιγόνα

Σε αντίθεση με τα περισσότερα σημερινά εμβόλια, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες του παθογόνου παράγοντα, γνωστές ως αντιγόνα, τα εμβόλια mRNA αναγκάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό να παράγει μόνος του αυτά τα αντιγόνα.

Το mRNA στο εμβόλιο της Moderna περιέχει τις γενετικές οδηγίες για τη σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας την οποία χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα. Το RNA μεταφράζεται στα ανθρώπινα κύτταρα όπως μεταφράζονται και τα ανθρώπινα γονίδια.

Η πρωτεΐνη που παράγεται στα κύτταρα και απελευθερώνεται στο αίμα αναγνωρίζεται στη συνέχεια ως στόχος από το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αρχίσει η παραγωγή αντισωμάτων.

Εφόσον τα προκαταρκτικά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν. τα εμβόλια των Moderna και Pfizer/ΒιοΝΤech θα είναι πιθανότατα τα πρώτα εμβόλια mRNA που εγκρίνονται για χρήση στον άνθρωπο.

Μέχρι σήμερα, η τεχνολογία είχε αξιοποιηθεί μόνο σε εμβόλια κτηνιατρικής χρήσης.