Ευχάριστα είναι τα νέα από την εξιολόγηση των λυμάτων στην Ψυττάλεια. Όπως τόνισε μιλώντας στην Κοινωνία Ωρα Mega ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης στα δείγματα από την Ψυττάλεια εντοπίζεται μείωση του ιικού φορτίου κατά 20%.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, με βάση το δείγμα της περασμένης εβδομάδας αυτή τη στιγμή η διάδοση στην κοινότητα φτάνει περίπου στο 1%, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν περίπου 40.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί στα δείγματα η εικόνα συνωστισμού που καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν οι καταναλωτές κατέκλεισαν τα καταστήματα προτού αυτά κλείσουν για το lockdown.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, υπογράμμισε πως υπάρχει ένα «παράθυρο» 8-10 ημερών μέχρι να φανεί η μείωση στα κρούσματα από τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση. «Από το επόμενο Σάββατο θα μπορούμε να έχουμε την εικόνα των νέων μέτρων» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «δεν θα πέσουμε ξαφνικά στα 500 κρούσματα, αλλά θα γίνει σταδιακά».

Όπως τόνισε η κ. Παγώνη, το δραστικότερο μέτρο για την προστασία των πολιτών είναι η μάσκα, τονίζοντας τη σωστή χρήση της. «Οι μάσκες σώζουν ζωές. Αν τις είχαμε εφαρμόσει νωρίτερα, δεν θα είχαμε αυτά τα νούμερα σήμερα, αργήσαμε να τις εφαρμόσουμε» πρόσθεσε.