Την ειλικρινή αυτοκριτική του ανέφερε πως θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή σχετικά με αντιμετώπιση του κοροναϊού, τονίζοντας πως πρέπει όλοι να αναλάβουμε τώρα τις ευθύνες μας.

«H χώρα πέτυχε να ανασχέσει  το πρώτο κύμα της πανδημίας γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μία κοινή προσπάθεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως πρώτα οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα.

«Καταλαβαίνω πως έχουμε μία δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς, καθώς η αντιπολίτευση επιμένει πως είναι λιγότερες οι προσλήψεις και τα κρεβάτια σε σχέση με αυτά που λέει η κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας τα λόγια της κ. Κοτανίδου ότι δηλαδή πως οι εντατικολόγοι ζητούν τα τελευταία 25 χρόνια την αύξηση των κλινών της ΜΕΘ και του προσωπικού.

«Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και με προσωπικό τις ΜΕΘ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τις εστίες του κοροναϊού

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε από τις τοπικές παρεμβάσεις προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση του κοροναϊού, πράγμα που έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

«Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τις εστίες έξαρσης του κοροναϊού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως αναγκαστήκαμε να περάσουμε στο lockdown όταν τα κρούσματα αυξήθηκαν επικίνδυνα.

Το lockdown αυτή τη φορά έχει δύο βασικές διαφορές. Η καθολική χρήση της μάσκας και τα ανοιχτά σχολεία.

Επίθεση Τσίπρα στον Τουρισμό

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε πως η αντιπολίτευση ζητούσε τον Μάιο να ανοίξει ο τουρισμός και κατηγορούσε την κυβέρνηση γιατί δεν το είχε κάνει ακόμη.

«Αν λέγαμε πως δεν θέλουμε τουρισμό και βάζαμε υποχρεωτικά τεστ, θα είχαμε σαν έσοδα το 10%», υποστήριξε.

«Είδαμε αυτές τις ημέρες εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αν συνεχίζαμε χωρίς μέτρα θα είχαμε πάνω από 1.000 ασθενείς. Ο αριθμός των ΜΕΘ δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες μας. Δυστυχώς κάποιοι που θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ θα καταλήξουν, όσες εντατικές και αν υπάρχουν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας δεν θα αντέξει κανένα σύστημα Υγείας.

Η επιλογή της καραντίνας ήταν δύσκολη

Η επιλογή της καραντίνας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Άλλα μέτρα πρέπει να πάρουμε όταν μία τρικυμία μετατρέπεται σε τσουνάμι. Δοκιμάσαμε πολλά αμυντικά σχέδια, αλλά αυτά προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων. Ξέρουμε ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού και δεν το λέμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον.

Η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων», ανέφερε ο Μητσοτάκης τονίζοντας πως από την πλευρά της η αντιπολίτευση έλεγε συνεχώς να μην στοχοποιούμε τους νέους, ωστόσο δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αυτή.

Ποιος είναι ο στόχος του lockdown και της απαγόρευση της κυκλοφορίας

Στόχος του lockdown είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού, ενώ στόχος μας θα είναι οι γιορτές.

«Ξέρουμε πως δεν πείθουμε τους ίδιους τους πολίτες, αλλά πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις μας. Η εντύπωσή μου είναι πως πρέπει να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα για να πετύχουμε ακριβώς ότι και στο πρώτο lockdown. Την απαγόρευση κυκλοφορίας το κάνουμε για να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και όσους πάνε από το ένα σπίτι στο άλλο και κάνουν παρέα με άτομα που δεν ανήκουν στην οικογένειά τους. Αυτά είναι τα μόνα μέτρα για να περιορίσουμε το lockdown», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αν τηρηθούν τα μέτρα θα δούμε σε δέκα μέρες πτώση των κρουσμάτων.

Θα έπρεπε να είχαμε κλείσει τα κέντρα διασκέδασης νωρίτερα

Σχετικά με το τι θα μπορούσε  να κάνει διαφορετικά και πιο νωρίς η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει μάσκες παντού. Να είχαμε πάρει πιο δραστικά μέτρα μία εβδομάδα νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη και να είχαμε κλείσει τα κέντρα διασκέδασης πιο πριν».

Για επίθεση Πολάκη σε Τσιόδρα

Όσον αφορά την επίθεση Πολάκη σε Τσιόδρα, ο πρωθυπουργός μίλησε σε ειρωνικό τόνο ενάντια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα,  λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε και σε βίντεο του τον κ. Τσιόδρα.

«Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων παρά της κυβέρνησης. Στρώνετε έτσι τον δρόμο στον σκοταδισμό και στον δρόμο της ημιμάθειας. Νομίζω πως αυτή είναι η μοιραία κατάληξη ενός αντιπολιτευτικού κατήφορού», είπε μεταξύ άλλων ο Μητσοτάκης.

Απάντηση Μητσοτάκη στο αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις υπουργών

Ως προς το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις υπουργών, όπως της κ. Κεραμέως, ο πρωθυπουργός ανέφερε «σε λίγο θα ζητήσετε να παραιτηθεί και όλη η κυβέρνηση», τονίζοντας πως ο Τσίπρας δεν είπε ποτέ πιο νωρίς πως η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε lockdown.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για όσους θέλουν να διεξαχθεί εν καιρώ πανδημίας η πορεία του Πολυτεχνείου λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή οι πολίτες έχει ανάγκη από σύμπνοια και από ψύχραιμη κριτική αντιπάλων και όχι από ανοησίες, όπως ήταν το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης και όσων εν μέσω πανδημίας μιλούν ακόμη για την πορεία του Πολυτεχνείου».

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος πως αυτό θα ήθελαν όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εξέγερση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το εμβόλιο

Η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για το εμβόλιο και είναι ανοιχτεί να ακούσει τις προτάσεις των κομμάτων για αυτό το σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους Έλληνες πολίτες, ενώ τους κάλεσε να είναι πιο συγκρατημένοι μέχρι να έχουμε εμβόλιο στη χώρα μας το οποίο ενδεχομένως να συμβεί και από τον Ιανουάριο.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ώστε να θωρακιστούμε. Ωστόσο γνωρίζουμε πως υπάρχει ένα εμβόλιο το οποίο είναι και το μόνο εργαλείο για να τελειώσει ο εφιάλτης και όλοι οι πολίτες να είναι υγιείς», επισήμανε.

Τέλος ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να ακούσουν τις οδηγίες των επιστημόνων και από την πλευρά τους να υψώσουν το δικό τους ανάστημα ηθικής ευθύνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από