Έως τις 15 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν αναγκαστική μείωση ενοικίου κατά 40% τους προηγούμενους μήνες αλλά περιμένουν ακόμα μάταια να δουν συμψηφισμούς με φορολογικές τους υποχρεώσεις καλούνται να διορθώσουν τα λάθη στις δηλώσεις Covid.

Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή ορίζει ότι οι εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020 προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους έχουν περιθώριο μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου 2020.

Η ΑΑΔΕ μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων έχει καλέσει περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τις δηλώσεις Covid καθώς εντόπισε λάθη και παραλείψεις που αφορούν κυρίως:

  • Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.
  • Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.
  • Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).

Η ρύθμιση για μείωση ενοικίου

Η ρύθμιση για αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι θα δουν για τον μήνα Νοέμβριο τα ενοίκια που εισπράττουν να είναι μειωμένα κατά 40% παίρνει το δρόμο για τη Βουλή.

Η νομοθετική ρύθμιση είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί υποχρεωτικά για το μήνα Νοέμβριο θα λάβουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια για ακίνητα που εκμισθώνουν σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ως αντιστάθμισμα αυτών το 50% των χρημάτων που θα χάσουν από το ενοίκιο του Νοεμβρίου το οποίο θα είναι υποχρεωτικά κουρεμένο κατά 40% θα το εισπράξουν από το κράτος κοντά στα Χριστούγεννα και θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Έτσι, θα πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία περιλαμβάνεται όλες οι νέες ρυθμίσεις του Νοεμβρίου λόγω του κοροναϊού.

Να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η δήλωση Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου θα αναγράφεται το μειωμένο ενοίκιο. Στη δήλωση αυτή οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ στο οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα.

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η εκκαθάριση των δηλώσεων Covid και στο τέλος η κατάθεση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών. Η ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα ισχύσει και για το Δεκέμβριο, δεδομένου ότι αρκούν σύμφωνα με το νόμο 14 ημέρες κλεισίματος ή αναστολής εργασίας, ώστε οι ενοικιαστές να δικαιούνται μείωση για το μίσθωμα ολοκλήρου του μηνός.