Μπορεί η συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών να μην πραγματοποιήθηκε καθώς ο Χάικο Μάας -σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βερολίνου- τέθηκε σε καραντίνα λόγω κοροναϊού, ωστόσο ο Νίκος Δένδιας έθεσε στους συνομιλητές κατά τις συναντήσεις που είχε στη Γερμανική πρωτεύουσα, το ζήτημα των γερμανικών εξοπλισμών στην Τουρκία με επιθετικά όπλα την ώρα που η τελευταία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

«Δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξοπλίζουν -και μάλιστα να εξοπλίζουν με σημαντικά επιθετικά όπλα, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ. 214- μία χώρα, όπως η Τουρκία, που απειλεί κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και γενικά, απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας μετά το τέλος των επαφών που είχε μεταξύ άλλων με τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νυν πρόεδρο της ομοσπονδιακής Βουλής.

Το Βερολίνο το οποίο αποτελεί τον πρώτο σταθμό μιας ευρύτερης εκστρατείας ενημέρωσης από την πλευρά του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα κριθεί και το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος σε αυτό το γύρο του διπλωματικού μαραθωνίου που ξεκίνησε από το Βερολίνο για «μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε μία σαφή κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη για τις προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μια προσπάθεια για να δούμε όλοι τα πράγματα με τον ίδιο καθαρό τρόπο».

Χαρακτήρισε δε, «σημαντικό ορόσημο» τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και τόνισε ότι «όσο η Τουρκία ενεργεί όπως ενεργεί, νομίζω ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι σαφής και κατανοητή από την τουρκική κυβέρνηση».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια έχει ως εξής:

«Είχα μία σειρά σημαντικών επαφών, καταρχήν με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, τον κ. Steinmeier, με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, τον κ. Schäuble, με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Krichbaum, καθώς και τον Ομοσπονδιακό Βουλευτή κ. Sarrazin, υπεύθυνο για εξωτερική πολιτική του Κόμματος των Πρασίνων.

Είχα την ευκαιρία να τους εξηγήσω ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η χώρα μας και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ευρύτερη περιοχή. Είχα τη δυνατότητα να τους εξηγήσω αναλυτικά τις επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας, είτε στη Λιβύη, είτε στη Σύρια, είτε στο Ιράκ, είτε στον Καύκασο, είτε στις θάλασσες γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια του Καστελόριζου και άλλων ελληνικών νησιών.

Είχα, επίσης, τη δυνατότητα να αναπτύξω τις ελληνικές θέσεις, το πώς καταφέραμε να έχουμε τρεις σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, με την Ιταλία και τελευταία με την Αλβανία, πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πώς η χώρα, η οποία αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λύσουμε τις διαφορές μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, είναι η ίδια χώρα παραβάτης, η Τουρκία. Αυτό που ενώνει, δηλαδή, σαν κοινός κρίκος, όλες τις περιπτώσεις αστάθειας στην περιοχή μας είναι η Τουρκία.

Είχα τη δυνατότητα να τους εξηγήσω επίσης την επικινδυνότητα της μεταφοράς τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβύη και από τη Λιβύη στον Καύκασο και να τους εξηγήσω τις ευρύτερες ελληνικές θέσεις.

Τέλος, διατύπωσα αυτό που έχει επανειλημμένως πει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: ότι δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξοπλίζουν -και μάλιστα να εξοπλίζουν με σημαντικά επιθετικά όπλα, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ. 214- μία χώρα, όπως η Τουρκία, που απειλεί κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και γενικά, απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι θεωρώ την παρουσία μου σήμερα στο Βερολίνο σαν αρχή μιας ευρύτερης εκστρατείας ενημέρωσης, μιας προσπάθειας να καταλήξουμε σε μία  σαφή κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη για τις προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μια προσπάθεια για να δούμε όλοι τα πράγματα με τον ίδιο καθαρό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: [εκτός μικροφώνου]

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβρίου είναι ένα σημαντικό ορόσημο, διότι, θα πρέπει, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόφαση του προηγούμενου Συμβουλίου να επανεκτιμήσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο μεσοδιάστημα. Και όσο η Τουρκία ενεργεί όπως ενεργεί, νομίζω ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι σαφής και κατανοητή από την τουρκική κυβέρνηση».