Φέτος, η πρόωρη ψήφος στις αμερικανικές εκλογές έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ: Ήδη 98 εκατ. Αμερικανοί έχουν ψηφίσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι φετινές εκλογές θα είναι οι πρώτες στην ιστορία των ΗΠΑ, κατά τις οποίες περισσότερες ψήφοι θα έχουν κατατεθεί πριν την ημέρα των εκλογών παρά κατά τη διάρκειά της.

Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες εκπλήξεις το βράδυ των εκλογών: Τα αποτελέσματα μπορεί να βγουν νωρίτερα από το συνηθισμένο σε ορισμένες περιοχές – αλλά και πολύ αργότερα σε άλλες.

Η εκλογική διαδικασία κινδυνεύει και από τα απρόοπτα του 2020: Ο κοροναϊός θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη προχωρήσει σε αβάσιμες καταγγελίες για την εγκυρότητα της επιστολικής ψήφου, ενώ ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του – και το συχνά επικίνδυνο πάθος των υποστηρικτών του – θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις φετινές εκλογές.

Το πιθανότερο είναι πως φέτος δεν θα μάθουμε ποιος θα είναι ο νικητής μέχρι τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα ΗΠΑ) της Τρίτης. Εκτός αν κάποιος από τους δύο υποψηφίους καταφέρει αποφασιστικές νίκες στις αμφίρροπες πολιτείες.

Όπως και να έχει, υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας που αξίζουν την προσοχή μας.

1 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Οι πρώτες κάλπες που θα κλείσουν είναι εκείνες του Κεντάκι και της Ιντιάνα, που βρίσκονται σε διαφορετική ζώνη ώρας από τις υπόλοιπες πολιτείες. Μάλιστα μια κομητεία της Ιντιάνα, η Βίγκο, είναι γνωστή για το ότι πάντα ψηφίζει κατά πλειοψηφία τον νικητή των προεδρικών εκλογών από το 1956 και έπειτα. Ωστόσο, η Ιντιάνα είναι διαβόητη και για κάτι ακόμη: Τις καθυστερήσεις στην καταμέτρηση.

2 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Τζόρτζια και Φλόριντα κλείνουν τις κάλπες τους. Οι δύο τελευταίες έχουν ξεχωριστή σημασία. Η Φλόριντα κατά κανόνα αποδεικνύεται γρήγορη στην καταμέτρηση, δίνοντας στους παρατηρητές την ευκαιρία να συγκρίνουν τα αποτελέσματα των κομητειών με εκείνα του 2016 – μια πολύ καλή ένδειξη για το τελικό αποτέλεσμα, αφού πρόκειται για μια πολιτεία με ιδιαίτερη σημασία. Όσον αφορά τη Τζόρτζια, το παραδοσιακό προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων φέτος δείχνει να έχει στραφεί στον Τζο Μπάιντεν. Μια απαραίτητη σημείωση: Ακόμη και αν ο Τραμπ φανεί να έχει το προβάδισμα, τίποτα δεν θα έχει κριθεί πριν να ολοκληρωθεί και η καταμέτρηση της – Δημοκρατικής – Ατλάντα.

2.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Η Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο ετοιμάζονται για καταμέτρηση. Και οι δύο πολιτείες αναμένεται να βγάλουν από νωρίς τα πρώτα αποτελέσματα – η Βόρεια Καρολίνα συνήθως αναφέρει πρώτη τα αποτελέσματα της πρόωρης ψήφου, ενώ το Οχάιο είχε ολόκληρες εβδομάδες για να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία. Όμως και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή, αφού η πρόωρη ψήφος είναι πιο συνηθισμένη μεταξύ των Δημοκρατικών, και η μια πρώτη εντύπωση νίκης του Μπάιντεν ενδέχεται να αποδειχθεί ψευδής. Στην Βόρεια Καρολίνα, οι Δημοκρατικοί δεν ελπίζουν μόνο στην προεδρία, αλλά και σε μια υπέρ τους ανατροπή των ισορροπιών στη Γερουσία. Το δε Οχάιο ενδέχεται να μας προσφέρει την αγωνία που περιμένουμε από τη βραδιά των αμερικανικών εκλογών: Αν τα αποτελέσματα κρίνονται σε ελάχιστη διαφορά, το Κλίβελαντ, που συνήθως καθυστερεί στην καταμέτρηση, ίσως είναι η τοποθεσία που θα κοιτάζουμε ξανά και ξανά.

3 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Δύο πολιτείες, το Μίσιγκαν και το Τέξας, θα κλείσουν αυτή την ώρα ορισμένα από τα εκλογικά κέντρα τους (τα υπόλοιπα στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Αν ο Μπάιντεν φανεί να τα πηγαίνει καλά στο Τέξας, θα δούμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Όμως στο Μίσιγκαν, την Αλαμπάμα και το Μέιν, ίσως να είναι οι Δημοκρατικοί και όχι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που κινδυνεύουν να χάσουν την επανεκλογή τους.

Αυτή την ώρα θα κλείσουν οι κάλπες και στην αμφίρροπη πολιτεία της Πενσιλβάνια – όμως, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενδέχεται να χρειαστούν πολλές μέρες μέχρι την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, αυξάνοντας και τις πιθανότητες για μια ψευδή ανακοίνωση νίκης εκ μέρους του Τραμπ.

4 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Αυτή την ώρα περίπου μπορούμε να περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την Αριζόνα, που είναι επίσης γνωστή για την ταχύτητά της στην καταμέτρηση. Αξίζει, όμως, να θυμόμαστε ότι στο παρελθόν, οι πρώτοι αριθμοί που είχαν ανακοινωθεί παρέπεμπαν σε μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων που δεν ήρθε ποτέ. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο; Αν ο Μπάιντεν κερδίσει την Αριζόνα και ο Τραμπ την Πενσιλβάνια, ενδέχεται να καταλήξουν να έχουν με το μέρος τους τον ίδιο αριθμό εκλεκτόρων (269-269).

Κολοράντο, Νιου Μέξικο, Όμαχα, Νεμπράσκα και Ουισκόνσιν επίσης πρόκειται να ξεκινήσουν την καταμέτρηση στις 4 το πρωί. Το τελευταίο, που αναμένεται αρχικά να δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς, κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει προβλήματα τεράστιων ουρών αλλά και εκφοβισμού ψηφοφόρων των Δημοκρατικών ή με μειονοτική καταγωγή από υποστηρικτές του Τραμπ.

5 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Γιούτα, Νεβάδα και Αϊόβα αρχίζουν να μετρούν. Στην πρώτη, το ζήτημα δεν είναι ποιος θα κερδίσει, αλλά πόσο μεγάλο θα είναι το προβάδισμα του Τραμπ. Η Νεβάδα επίσης αναμένεται δύσκολη για τον Μπάιντεν, ενώ η Αϊόβα ίσως επιστρέψει φέτος στα χέρια των Δημοκρατικών. Αν συμβεί το τελευταίο, τα πράγματα θα είναι δυσοίωνα για τον Τραμπ. Όμως, δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε σχετικά συμπεράσματα, αφού πρόκειται για μια πολιτεία που έχει συνηθίσει τους αναλυτές σε εκπλήξεις στην εκπνοή της καταμέτρησης.

6 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Οι κάλπες κλείνουν και στη Δύση (Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Χαβάη). Αν έχει ήδη καταγραφεί σημαντικό προβάδισμα ενός από τους δύο υποψηφίους, αυτές οι πολιτείες θα προσφέρουν το τελικό αποτέλεσμα. Ίσως μοιάζει υπερβολικά νωρίς, όμως ακόμη και κατά την αμφίρροπη εκλογική διαδικασία του 2016, το Associated Press είχε ανακοινώσει τη νίκη του Τραμ από τις 09:28 το πρωί.

8 π.μ. (ώρα Ελλάδας)

Ακόμη και όσοι δεν ξενυχτήσουν μέχρι την ανακήρυξη του νέου προέδρου, θα μπορέσουν να δουν τις κάλπες της Αλάσκα να κλείνουν. Ήδη, πάντως, η μια πολιτεία μετά την άλλη θα έχει αποκαλύψει μεγάλο μέρος των μυστικών της – ίσως και το πώς θα μοιάζει το μέλλον του πλανήτη, για την επόμενη τετραετία ή και περισσότερο.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από