Ομάδα βρετανών βουλευτών προσέφυγε σήμερα στην δικαιοσύνη κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για παραβίαση του δικαιώματος σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές μετά την άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει έρευνα για ρωσική ανάμειξη στην ψηφοφορία του 2016 για το Brexit.

Η ενέργεια αποτελεί συνεπακόλουθο της δημοσίευσης τον Ιούλιο της Εκθεσης για την Ρωσία από την Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση και οι βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών απέφυγαν να ερευνήσουν την υπόθεση της ανάμειξης του Κρεμλίνου στην ψηφοφορία του δημοψηφίσματος του 2016 που επέφερε το Brexit, μία υπόθεση «καυτή πατάτα», όπως το έθεσε η Επιτροπή.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή καλούσε την Ντάουνινγκ Στριτ του Μπόρις Τζόνσον να διεξαγάγει πλήρη έρευνα και να θέσει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να προληφθούν μελλοντικές επιθέσεις από ξένα κράτη. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τότε την εισήγηση ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για ανάμειξη της Μόσχας στην ψηφοφορία.

Η σημερινή προσφυγή κατευθύνεται κατά της απάντησης του Τζόνσον και ζητεί την διενέργεια δικαστικού ελέγχου με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση παραβίασε το δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές το οποίο εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κυριαρχία και η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς και η ακεραιότητα της δημοκρατίας μας, βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν πρέπει να επιτραπεί στην κυβέρνηση αυτή να κλείνει σκοπίμως τα μάτια, δήλωσε η Καρολάιν Λούκας, ένα από τα έξι μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων που υπογράφουν την προσφυγή.

Η Leigh Day, η νομική εταιρεία που αντιπροσωπεύει την ομάδα των βρετανών βουλευτών, ανακοίνωσε ότι ζητεί από το δικαστήριο να εγγυηθεί ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί προς την νομική υποχρέωση για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις αξιόπιστες κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη και για την προσήκουσα προστασία των μελλοντικών εκλογών από ξένη ανάμειξη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ