Επιστρέφει ο τρόμος  στη Γαλλία μετά την επίθεση με μαχαίρι που εκδηλώθηκε περίπου στις εννέα το πρωί σήμερα τοπική ώρα στην Νίκαια της νότιας Γαλλίας.

Ο δράστης, όπως μεταδίδει το Reuters αλλά και ο δήμαρχος της πόλης, επαναλάμβανε τη φράση «Αλλάχου Ακμπάρ» (σ.σ. ο Θεός είναι μεγάλος) την ώρα της σύλληψης του.

Η επίθεση εκδηλώθηκε κοντά ή μέσα στην εκκλησία της Νοτρ Νταμ της Νίκαιας και μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών ακόμη.

Η στιγμή που Γάλλοι αστυνομικοί εισβάλουν στην εκκλησία

Σημειώνεται πως λίγα λεπτά μετά την επίθεση Γάλλοι αστυνομικοί εισέβαλλαν στην εκκλησία αναζητώντας τον δράστη, ο οποίος σύμφωνα με τη Le Parisien, είχε προσπαθήσει να κρυφτεί στις τουαλέτες του ναού. Τελικά ο δράστης συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση, ενώ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο υπό τον πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, που θα μεταβεί αργότερα στη Νίκαια, και τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ. Ο δράστης, ο οποίος τραυματίστηκε από τα πυρά αστυνομικών, έχει συλληφθεί και διακομισθεί σε νοσοκομείο, ενώ οι Αρχές ερευνούν την περιοχή και για πιθανό δεύτερο δράστη.

«Ευχαριστώ τη δημοτική αστυνομία που συνέλαβε το δράστη της επίθεσης με αιχμηρό όπλο στην περιοχή της Νοτρ Νταμ. Καλώ τους κατοίκους της Νίκαιας να αποφεύγουν την περιοχή για να αφήσουν την αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία να εργαστούν», έγραψε στο Twitter o δήμαρχος της πόλης, Κριστιάν Εστροζί κάνοντας λόγο για πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

«Γι’ άλλη μια φορά είμαστε θύματα του ισλαμο-φασισμού», λέει ο δήμαρχος της Νίκαιας.

«Εκφράζω τη συμπάθειά μου στους συγγενείς και τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στα μέλη της ενορίας της βασιλικής της Νοτρ Νταμ της Νίκαιας», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, καταφθάνοντας στο σημείο. Και συμπλήρωσε: «Πληρώσαμε βαρύ απολογισμό όντας γι’ άλλη μια φορά θύματα του ισλαμοφασισμού. (…) Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία (…). Δεν σταμάτησε να φωνάζει [ο δράστης] “Αλλάχου Άκμπαρ”».

To κίνητρο του δράστη

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιό ήταν το κίνητρο του δράστη ή αν η επίθεση συνδέεται με τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα.

Η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ανέφερε ότι κλήθηκε να ερευνήσει τη σημερινή επίθεση, η οποία σημειώθηκε την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία δι’ αποκεφαλισμού του γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής.

Νέα επίθεση μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί

Σημειώνεται πως η επίθεση έρχεται μετά το σοκ που προκάλεσε στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο ο αποκεφαλισμός του καθηγητή Σαμιέλ Πατί στο Παρίσι από έναν άνδρα τσετσένικης καταγωγής.

Ο δράστης, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, είχε πει ότι ήθελε να τιμωρήσει τον Πατί επειδή έδειξε σε μαθητές σκίτσα που προφήτη Μωάμεθ.

Μετά τη δολοφονία του Πατί πάντως, Γάλλοι αξιωματούχοι – υποστηριζόμενοι από πολλούς απλούς πολίτες – επιβεβαίωσαν εκ νέου το δικαίωμα επίδειξης σκίτσων και εικόνες τους έχουν εκτεθεί ευρέως σε πορείες αλληλεγγύης για τον άτυχο καθηγητή.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκρηξη οργής σε περιοχές του μουσουλμανικού κόσμου, με ορισμένες κυβερνήσεις να κατηγορούν τον Γάλλο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ότι επιδιώκει μια αντι-Ισλαμική ατζέντα.

Σημειώνεται πως δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από τότε που ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κηρύξει  τον πόλεμο κατά του ισλαμικού φανατισμού δίνοντας  άδεια ώστε να φωτιστούν κυβερνητικά κτίρια με τα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον Μωάμεθ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ομιλία του έκανε για πρώτη φορά λόγο για τον θρησκευτικό απομονωτισμό και παρουσίασε ένα πλάνο το οποίο βασίζεται σε πέντε άξονες και περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ειδική άδεια προκειμένου κυβερνητικά κτίρια σε όλη της Γαλλία να φωτιστούν με τα σκίτσα του Charlie Hebdo που σατιρίζουν τον Μωάμεθ και έγιναν η αιτία για τον πρόσφατο αποκεφαλισμό του καθηγητή. Η αρχή έγινε με τον φωτισμό κυβερνητικών κτιρίων στο Μονπελιέ.