Μία ώρα πίσω πρέπει να ρυθμιστούν τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 04:00, λόγω της αλλαγής από τη θερινή στη χειμερινή ώρα.

Έτσι, στις 04:00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 03:00.

Οι αλλαγές ώρας θα τερματιστούν το 2021 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ζώνες της ΕΕ

Το 2018, ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. είχε προκύψει ότι το 84% όσων πήραν μέρος είχε συμφωνήσει με το τέλος της πρακτικής να αλλάζει η ώρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας από το 2021. Οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνται να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα. Στο τέλος, θα αποφασίσουν από κοινού τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ που θα διατηρήσουν τη θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021.

Υπάρχουν τρεις ζώνες ώρας στην ΕΕ, η μεγαλύτερη είναι αυτή της κεντρικής Ευρώπης, εκτείνεται από την Ισπανία έως την Πολωνία. Σε περίπτωση που θα καθιερωθεί μια μόνιμη θερινή ώρα, το χειμώνα στα δυτικά αλλά και στα βορειοδυτικά της ηπείρου το φως θα εμφανιζόταν το πρωί.

Οι χώρες οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν τη χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν για τελευταία φορά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.