Μήνυμα στους κατοίκους της Καστοριάς, η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο», λόγω της έξαρσης του κοροναϊού στη περιοχή, απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του 112.

Το μήνυμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυξημένος κίνδυνος Covid-19 στην περιοχή της Καστοριάς. Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα, κρατάτε αποστάσεις, πλένετε τα χέρια σας. Αναστολή λειτουργίας δραστηριοτήτων και προληπτικά μέτρα».

Κλειστά μαγαζιά στην Καστοριά – Αντιδράσεις ξενοδόχων και επιχειρηματιών

Τις αντοχές των επιχειρηματιών στην Καστοριά φαίνεται ότι δοκιμάζει ο κοροναϊός.

Η Καστοριά πέρασε στο επίπεδο 4 όπου τέθηκε σε ισχύ το Lockdown. Κλειστά μαγαζιά, άδειοι δρόμοι και άδεια σχολεία μπορεί να διακρίνει κανείς στην περιοχή.

Οι επιχειρηματίες μιλούν για την απόλυτη καταστροφή στην τοπική οικονομία λόγω του lockdown.

Ο κοροναϊός «χτυπά» τα ξενοδοχεία

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο πρόεδρος συνδέσμου ξενοδόχων δυτικής Μακεδονίας, Ιορδάνης Μιχαηλίδης, αναφορικά με την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Καστοριά από το τοπικό lockdown.

«Δυστυχώς η δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας που δεν έχει επαφή με θάλασσα, κάτι που σημαίνει ότι εμείς ήμασταν έξω από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που είχε η Ελλάδα με τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Εμείς δουλεύαμε κυρίως με εσωτερικό τουρισμό, και από την αρχή της κρίσης έχουμε πληγεί ιδιαίτερα», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

«Την τελευταία χρονιά αρχίσαμε να έχουμε εισροή επισκεπτών και ξαφνικά ήρθε ο κοροναϊός και μας ισοπέδωσε. Είχαμε εξαιρετικές κρατήσεις και για αυτό το σαββατοκύριακο και για το επόμενο, και το πλήγμα είναι μεγάλο», εξήγησε ο ίδιος.

«Μας ενδιέφερε ανέκαθεν οι παροχές μας να είναι υψηλές και ο επισκέπτης να μένει ικανοποιημένος. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στα όριά μας. Τα ξενοδοχεία μετά τον κορωνοϊό είτε ήταν ανοιχτά ή κλειστά ήταν το ίδιο πράγμα. Δεν αντέχουμε να συνεχίσουμε», πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό και μεγάλο. Στο νομό της Καστοριάς που έχει πληγεί και ο κλάδος της γουνοποιίας η περιοχή μας βρίσκεται σε μια κατάσταση πρωτοφανή. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να μπορέσει ο τόπος να επιβιώσει», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Αναλυτικά τα μέτρα στην Καστοριά

Για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ισχύουν, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ενώ από αύριο στις 6 το πρωί ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:30 πμ μέχρι τις 5:00 το πρωί.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία σε:

– Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

– Αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σπήλαια

– Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

– Κινηματογραφικές προβολές

– Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

– Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

– Μουσικές σκηνές

Διαβάστε επίσης: Δείτε το νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας – Οι περιοχές σε «κόκκινο» και «πορτοκαλί»

– Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

– Παιδότοπους

– Κάθε είδους αγώνες και προπονήσεις [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

– Γυμναστήρια

– Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

– Λιανεμπόριο

– Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

– Συνέδρια / Εκθέσεις

– Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.