Έντονη ανησυχία στους επιστήμονες αλλά και στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει η νέα έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων και το ρεκόρ που καταγράφθηκε χθες με 508, εκ των οποίων τα 227 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Μετά την Κοζάνη η οποία είναι η πρώτη περιοχή η οποία βρέθηκε στο «κόκκινο» (επίπεδο 4) όπου και αποφασίστηκαν μία σειρά αυστηρών μέτρων, συναγερμός έχει σημάνει και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Το επόμενο δεκαήμερο θεωρείται κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς θα φανεί εάν θα ελεγχθεί η κατάσταση στην Κοζάνη και αν θα αποφύγουν και άλλες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 να περάσουν στην κατάσταση του κόκκινου συναγερμού όπου θα απαιτούνται τοπικά lockdown.

Οι επιστήμονες οι οποίοι κάνουν έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται ένα βήμα πριν τον «κόκκινο συναγερμό» επισημαίνουν ότι ένας από τους μεγάλους κινδύνους είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς οι οποίοι είναι μεταδοτικοί και μπορεί να φτάνουν έως και το 40% επί των κρουσμάτων.

«Πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι σα να είμαστε μεταδοτικοί για να αντιμετωπίσουμε αυτό το νόσημα.», τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί.

Υγειονομική «βόμβα» οι ασυμπτωματικοί

«Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 25-40%, και πολλοί με ήπια συμπτώματα που δεν τα αξιολογούν. «Όλοι είναι μεταδοτικοί.» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο καθηγητής, ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα. Η Κοζάνη πριν λίγες μέρες δεν ήταν στο χάρτη και τώρα είναι στο «κόκκινο».

Για το θέμα της μάσκας είπε ότι είναι μεν ενοχλητική και σε κανέναν δεν αρέσει, όμως είναι ένας φτηνός και αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης.

Δεν είχαμε την κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων που περιμέναμε

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μίλησε το πρωί στο MEGA και αναφέρθηκε στο επόμενο διάστημα το οποίο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Δημόπουλος, σημείωσε πως πως δεν έχουμε πετύχει την κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων όσο ακόμα κρατά ο καιρός και είμαστε σε ανοιχτούς χώρους.

Για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική σημείωσε ότι δημιουργεί ανησυχία καθώς γνωρίζουμε ότι μετά από μερικές μέρες αρκετά από αυτά τα άτομα ενδεχομένως να χρειαστεί να νοσηλευθούν κάτι που ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας.

«Δύσκολη η εφαρμογή τοπικού lockdown στην Αττική»

Σχετικά με το ενδεχόμενο τοπικού lockdown στην Αττική υπογράμμισε πως είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί  ένα τέτοιο μέτρο σε σύγκριση με τις πιο μικρές πόλεις. «Είναι μια απόφαση που για να την λάβει κάποιος πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά δεδομένα και συνιστώσες», είπε. Σημασία έχει να τηρήσουμε τα ισχύοντα μέτρα επανέλαβε ο κ. Δημόπουλος.

Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων

Οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας πάντως έχουν τεθεί σε συναγερμό μετά το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων το οποίο υποδηλώνει ότι η πανδημία του κοροναϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται, επιβαρύνοντας πλέον και περιοχές εκτός της Αττικής.

Ήδη τα τοπικά lockdown έχουν ήδη ξεκινήσει με αρχή την Κοζάνη ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται και άλλες περιοχές όπως τα Ιωάννινα, η Θεσσαλονίκη και η Καστοριά.

Ωστόσο, περιοχές όπως Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα, Πέλλα είναι Περιφερειακές ενότητες όπου καταγράφονται μεγάλες ταχύτητες στην πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού και οι οποίες παρακολουθούνται τις δύο τελευταίες εβδομάδες από την Πολιτική Προστασία και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, τα οποία ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, τα 227 αφορούσαν την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, τα 63 την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, τα 31 την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, τα 24 την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και τα 20 την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Η Κοζάνη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού (Κατηγορία 4), με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης κ.α.

Το lockdown σχεδόν το περιμέναμε λεει ο αντιδήμαρχος Κοζάνης στο MEGA

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο αντιδήμαρχος Κοζάνης, Κώστας Κυριακίδης, για τους παράγοντες που οδήγησαν στο τοπικό Lockdown και την ανάγκη στήριξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο πολλοί ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στο lockdown.

Ήδη τις προηγούμενες μέρες ο δήμος της Κοζάνης είχε εκφράσει τις ανησυχίες του βλέποντας την αύξηση των κρουσμάτων. Δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή εσωτερικά του δημαρχείου για να δει πώς θα λειτουργήσει ο δήμος τις επόμενες μέρες.

«Ήταν κάτι που σχεδόν το περιμέναμε», είπε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε πως ήταν προετοιμασμένοι.

Άλλοι παράγοντες που οδήγησαν στο Lockdown, σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, ήταν οι καιρικές συνθήκες και η χαλάρωση ορισμένων δημοτών στην τήρηση των μέτρων.

«Το ζητούμενο είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, να τηρηθούν τα μέτρα στο ακέραιο ώστε να είναι μόνο 14 οι μέρες καραντίνας και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν δεν παρθούν ρεαλιστικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας θα ζήσουμε τα χειρότερα», πρόσθεσε».

Ο κοροναϊός «φλερτάρει» με τους νέους

Χθες καταγράφηκαν 227 από τα 508 κρούσματα στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίπεδο 3 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, με το καμπανάκι του αυξημένου κινδύνου να «χτυπά». Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως η Περιφέρεια Αττικής αυτή τη στιγμή είναι πιο μακριά από το επίπεδο 4 απ’ ό,τι άλλες περιοχές, ενώ ο Κεντρικός Τομέας Αττικής υπολείπεται του ορίου αυτού, όμως πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση.

Οι σκέψεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί τα στοιχεία και τις προτάσεις των ειδικών και δεν θα διστάσει να επιβάλει lockdown και στην Αττική, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν ότι ακούει τους λοιμωξιολόγους, παρακολουθεί την κατάσταση κι, αν κρίνει απαραίτητο, θα θέσει σε καραντίνα και το λεκανοπέδιο.

Αυτή τη στιγμή, η εικόνα που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζεται επαρκώς, κάτι που αποδίδεται στη σύνεση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών.

H κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τη στάση και των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, αποφεύγοντας προς το παρόν το γενικό lockdown και απαγορεύσεις κυκλοφορίας, όπως αυτές που επιβλήθηκαν στη Γαλλία.

Σε αυτό το πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επεσήμανε το βράδυ της Πέμπτης πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο για lockdown». «Είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να επιβάλουμε εάν χρειάζεται τοπικά lockdown, εκεί που τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που παίρνουμε και τις οδηγίες που παίρνουμε και από την Ευρώπη, συνιστούν να έχουμε τέτοιου είδους μέτρα» πρόσθεσε.

Υγειονομικές βόμβες τα γηροκομεία

Συναγερμός σήμανε για άλλη μια φορά στις υγειονομικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής όταν ενημερώθηκαν για κρούσματα κοροναϊού σε γηροκομείο στη Γλυφάδα.

Είχαν προηγηθεί μια κλινική την Αττική τον περασμένο Απρίλιο και Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη από τις «εκρήξεις» κοροναϊού στις οποίες είχαμε δεκάδες θύματα.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και σε μονάδες στον Άγιο Παντελεήμονα, το Μαρούσι, το Μοσχάτο, την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα.