Με ανοικτούς πομπούς πλέει τις τελευταίες ώρες το Oruc Reis, που όλες αυτές τις μέρες «κόβει βόλτες» στην Ανατολική Μεσόγειο, πλησιάζοντας προς το Καστελόριζο, καταδεικνύοντας τις προθέσεις της Άγκυρας, που αμφισβητεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στα 35 ν.μ. με ΝΔ κατεύθυνση, δηλαδή κατευθύνεται προς το δυτικό άκρο της περιοχής που έχει δεσμεύσει παράνομα.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, που επικαλείται επιτελείς, όλες αυτές τις ημέρες παράνομης παρουσίας του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν έχει περάσει τη μέση γραμμή, δεν έχει ανέβει προς το βόρειο τμήμα της NAVTEX, «μία ανάσα» δηλαδή από τις ακτές του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου στα 6,5 ν.μ. , κάτι που ίσως γίνει τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και παρακολουθούν κάθε κίνηση των τουρκικών πλοίων.

Πολεμικά πλοία συνοδεύουν το Kanuni

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της τουρκικής στρατηγικής κλιμάκωσης των προκλήσεων, από την Τετάρτη εμφανίστηκε στην περιοχή και το τουρκικό γεωτρύπανο Kanuni.

Το πλωτό γεωτρύπανο,  συνοδεύεται μάλιστα από πολεμικά πλοία.

Το Kanuni έκανε την εμφάνισή του,  στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο, από το βράδυ της Τετάρτης. Είχε αποπλεύσει το πρωί της ίδιας μέρας από το λιμάνι Tasucu, στην επαρχία της Μερσίνης.

Αφού βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο, το βράδυ της Πέμπτης εντοπίστηκε να πλέει ανάμεσα σε Κω και Αστυπάλαια. Κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις εργασίες του πλωτού γεωτρύπανου Fatix.